Ponta: Romania, defavorizata prin fondurile UE alocate pe 2014-2020. In cana e mai putin lapte
Romania a fost evident defavorizata prin fondurile europene structurale alocate pentru 2014-2020, comparativ cu alte state din zona, raportat la numarul de locuitori, deoarece se putea negocia mai bine. Iar presedintele Traian Basescu ar fi trebuit sa ceara Parlamentului un mandat in acest sens, a declarat premierul Ponta.
Premierul a precizat ca Romania (cu circa 1.000 euro/locuitor) a primit jumatate din fondurile structurale alocate Cehiei (2.000 euro/locuitor), Ungariei (2.000 euro/locuitor), Portugaliei (1.900 euro/locuitor), Slovaciei (2.200 euro/locuitor), Poloniei (1.900 euro/locuitor), Lituaniei (2.200 euro/locuitor) si Croatiei (1.900 euro/locuitor) raportat la numarul de locuitori ai tarii, transmite Mediafax.
Alocarea UE pentru Romania in perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro, suma din care fondurile structurale si de coeziune reprezinta circa 21 de miliarde de euro. Suma totala a fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei de UE pentru perioada 2007-2013 a fost de 19,668 miliarde euro.
"Important este acum, cum spune Comisia Europeana, sa nu plangem dupa laptele varsat. Nu plangem, doar trebuie sa stim ca in cana Romaniei este mai putin lapte decat in cana vecinilor nostri", a spus Ponta, aratand ca presedintele Traian Basescu ar fi trebuit sa ceara Parlamentului un mandat de negociere a unui buget pentru o perioada in care el nu va mai fi presedinte.
Premierul a precizat ca fondurile alocate Romaniei de Comisia Europeana pentru perioada 2014-2020 vor fi utilizate in principal pentru reducerea discrepantelor grave dintre diferite regiuni si judete ale tarii, implicit prin dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare si prin continuarea proiectelor de canalizare si acces la gaze. Ponta a amintit totodata ca, potrivit unei intentii anuntate anterior, doar ministerele Agriculturii, Administratiei Publice si Fondurilor Europene vor mai avea autoritati de management, restul ministerelor si autoritati urmand sa aiba doar organisme intermediare, pentru o mai buna coordonare.