Este oficial: Romania va pierde fonduri UE pe cinci programe operationale. Absorbtia, dupa 5 ani, este sub 10%
Ministerul Afacerilor Europene confirma, printr-un comunicat difuzat luni, ca Romaniei ii vor fi aplicate de catre Comisia Europeana corectii financiare definitive pentru cinci programe operationale.
Potrivit comunicatului MAEur, citat de Mediafax, urmeaza ca "in curand" sa inceapa procesul de conciliere intre Comisia Europeana (CE) si partea romana cu privire la corectiile financiare definitive care vor fi aplicate sumelor decontate de la 1 ianuarie 2007 pana in octombrie 2011 in cadrul celor patru programe pentru care s-au intrerupt platile la inceputul lunii iulie de catre Comisia Europeana - Programul Operational Sectorial Transport (POS-T), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu).
De asemenea, pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), s-a propus de catre CE o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national, evidentiaza comunicatul mentionat.
Potrivit comunicatului MAEur transmis luni, corectiile ar urma sa fie impuse "din cauza problemelor majore identificate in efectuarea achizitiilor publice" in perioada mentionata, 1 ianuarie 2007 – octombrie 2011.
In acelasi context, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut premierului Victor Ponta sa ia masuri imediate pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor europene, care ramane inca extrem de scazuta.
"Presedintele Barroso si premierul Victor Ponta au discutat de asemenea despre absorbtia fondurilor europene in Romania. In timp ce eforturi mari au fost facute in ultimul an, capacitatea de absorbtie ramane extrem de scazuta, iar Romania risca sa piarda sume insemnate de bani care ar fi putut avea un impact pozitiv major pentru cetatenii si afacerile din Romania. Presedintele Barroso a facut apel la Guvern sa ia masurile imediate necesare pentru imbunatatirea capacitatii administrative si a procedurilor de achizitii publice", se arata in comunicatul de presa transmis de Comisia Europeana, dupa intalnirea celor doi oficiali, de luni, de la Bruxelles.
MAEur aminteste, totodata, ca in decembrie 2011 Comisia Europeana a fost de acord sa deblocheze procesul de rambursare a cheltuielilor pentru toate programele finantate din fonduri structurale si de coeziune, care fusesera intrerupte in iulie 2011, iar reluarea s-a facut cu conditia aplicarii unor corectii financiare preventive, precum si a indeplinirii unor masuri de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor. De asemenea, s-a stabilit ca, dupa primul semestru al anului 2012, Comisia Europeana sa efectueze misiuni de un audit pentru a constata daca deficientele au fost remediate.
"Aceste misiuni s-au desfasurat in cursul lunii iulie 2012. In functie de rezultatul auditului, Comisia va decide continuarea rambursarilor sau intreruperea/suspendarea platilor", se evidentiaza in comunicatul MAEur.
Pe de alta parte, legat de POSDRU, Comisia Europeana a efectuat un audit vizand intervalul 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, pe baza caruia considera ca sistemul de management si control a functionat necorespunzator. "Din acest motiv, s-a declansat procedura de pre-suspendare a programului si s-a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene catre bugetul national. Executivul intreprinde la ora actuala actiuni importante pentru implementarea masurilor necesare pentru a corecta disfunctionalitatile si a asigura functionarea optima a sistemului", precizeaza comunicatul MAEur.
Potrivit datelor statistice oficiale ale MAEur, la data de 31 august rata de absorbtie pentru cele sapte programe operationale era la nivelul de 9,69%, insemnand fonduri rambursate de 1,861 miliarde de euro, dintr-un total de 19 miliarde de euro pus la dispozitie Romaniei in exercitiul bugetar european 2007-2014.
Pe acelasi subiect: