O pensionara, care a ramas fara casa din cauza neplatii creditului, da in judecata bancile pentru manipularea LIBOR
O pensionara din Statele Unite, a carei casa a fost confiscata pentru neplata creditului, a dat in judecata unele dintre cele mai mari banci din lume, intr-un prim proces colectiv in care institutiile financiare sunt acuzate ca manipularea LIBOR a dus la scumpirea imprumuturilor ipotecare.
Creditele ipotecare ale pensionarei Annie Bell Adams si ale altor patru reclamanti au fost folosite de banci la garantarea unor obligatiuni cu dobanzi calculate in functie de LIBOR, care au fost vandute investitorilor, relateaza Financial Times, preluat de Mediafax.
Procesul colectiv inregistrat la New York acuza ca traderii de la 12 dintre cele mai mari banci din Europa si America de Nord, intre care Barclays, Bank of America si UBS, au fost incurajati sa manipuleze LIBOR, dobanda interbancara londoneza, la un nivel mai ridicat, la anumite date, cand dobanzile ipotecilor erau revizuite. In acest fel, detinatorii de locuinte au fost nevoiti sa plateasca mai mult in perioada 2000-2009, potrivit plangerii.
Reclamantii, al caror numar ar putea ajunge la 100.000, au pierdut fiecare sume de ordinul miilor de dolari, potrivit avocatului care ii reprezinta, John Sharbrough. Avocatul a refuzat sa mentioneze valoarea despagubirilor dorite de clientii sai.
Mai multe procese colective au fost declansate impotriva bancilor, dupa ce acestea au anuntat ca sunt investigate pentru manipularea LIBOR. Pana in prezent, reclamatiile impotriva bancilor au venit doar din partea unor investitori si a municipalitatilor. Un judecator din New York urmeaza sa decida daca aceste procese isi vor urma cursul ca actiuni colective.
Asociatia bancara bitanica, BBA, a cedat presiunilor politice si va renunta la rolul de autoritate de supraveghere a LIBOR, reglementarea indicelui de dobanda de pe piata interbancara urmand sa fie preluata de o noua structura, care va fi prezentata in scurt timp de guvernul britanic.
Influentul grup de lobby BBA a votat in luna septembrie cedarea rolului pe care il detine din 1986 in stabilirea indicelui LIBOR, dupa patru ani de anchete privnid manipularea dobanzilor care au culminat in acest an cu demisia conducerii bancii britanice Barclays.
Pe acelasi subiect: