Roubini, despre scandalul LIBOR, cea mai mare "caracatita" bancara la nivel mondial: Bancile fac lucruri ilegale, nimeni nu a mers la inchisoare
Intr-un interviu recent acordat Bloomberg, economistul Nouriel Roubini a vorbit despre scandalul provocat de bancherii de la Barclays care au incercat sa fixeze rata LIBOR pentru a-si proteja propriile interese.
Nouriel Roubini a tinut sa discute despre anumite aspecte ale crizei despre care inca nu s-a vorbit sau care sunt considerate subiecte tabu.
“Bancile sunt inca incurajate sa triseze si sa faca lucruri ilegale sau imorale pentru a obtine profit. Singurul mod prin care putem evita acest lucru este sa divizam asemenea piete financiare. Cand ai in cadrul aceleiasi firme: banking comercial, investitii, asset management, brocheraj, asigurari , underwriting si derivate, apar conflicte de interese massive“.
Roubini crede ca este mai intelept sa fim mult mai atenti la sistemul in sine decat la cei care fac parte din el.
“Bancherii sunt lacomi. Au fost asa pe parcursul a sute de ani. Nu se pune problema ca acestia sunt mai imorali decat acum o mie de ani, dar trebuie sa ne asiguram ca vom minimiza aceste riscuri. Un mod de a realiza acest lucru este separarea activitatilor acestor colosi, pentru a reduce conflictul de interese, altfel vom avea parte de multe asemenea crize“.
Asta nu inseamna totusi ca oamenii nu ar trebui pedepsiti. Roubini crede ca ar trebui sa se faca tot posibilul pentru a preveni un astfel de comportament. In prezent pedepsele sunt mult prea mici.
“Nimeni nu a mers la inchisoare de cand a inceput criza financiara. Bancile fac lucruri ilegale si in cel mai rau caz primesc o amenda. Daca anumiti oameni ar sta dupa gratii, poate ca vor influenta bancherii ca pe viitor sa se abtina de la activitati daunatoare economiei”.
Nouriel Roubini crede ca riscurile prezente vor sanctiona economia mondiala in 2013.
Colapsul zonei euro si inca o cadere a economiei SUA, ar afecta si tarile cu economii emergente.