A renascut dintre daramaturi. Lehman Brothers, banca a carei prabusire in 2008 a declansat criza financiara mondiala, a iesit din faliment
Lehman Brothers a iesit din falimentul declarat pe 15 septembrie 2008, care a socat o lume intreaga. Dupa 1.268 de zile institutia de credit va incepe sa ramburseze datoriile catre creditori, incepand cu 17 aprilie, informeaza Reuters.
In momentul producerii falimentului, cel mai mare din istoria Statelor Unite, eveniment care a zguduit din temelii sistemul financiar global, Lehman Brothers avea active in valoare de 639 de miliarde de dolari.
Dupa 1.268 de zile, incheierea procedurii de faliment a bancii (declarata marti, 6 martie) permite Lehman Brothers sa distribuie aproximativ 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari.
Planul Lehman de rambursare a datoriilor a fost aprobat in decembrie de un tribunal american pentru falimente.
Fosta banca de investitii are disponibile lichiditati de aproape 18 miliarde de dolari si ar putea, potrivit Bloomberg, sa plateasca initial creditorilor 12-14,7 miliarde de dolari, in functie de capitalul de care are nevoie ca rezerva pentru litigii.
Dupa prabusirea grupului energetic american Enron, un alt faliment rasunator din Statele Unite, investitorii au primit 53 de centi pentru fiecare dolar.
Planul Lehman de 65 de miliarde de dolari prevede plata catre creditori a 18 centi pentru un dolar, in urmatorii cativa ani.
Compania, ale carei active principale au fost preluate de banci, printre care Barclays, nu va relua deocamdata activitatile si va continua sa isi lichideze detinerile sub conducerea unui nou consiliu de administratie, se arata intr-un comunicat al Lehman Brothers.
Disparitia Lehman Brothers a provocat un soc fara precedent, care a adus sistemul financiar mondial in pragul colapsului.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: