Lehman Brothers se repune pe picioare. Creditorii, de acord cu planul de reorganizare a bancii falimentare
Lehman Brothers
Principalii creditori ai Lehman Brothers, fata de care institutia financiara americana are obligatii economice de peste 100 de miliarde de dolari, sunt de acord cu planul de reorganizare care ar permite bancii iesirea din cel mai mare faliment produs vreodata in Statele Unite, transmite Reuters.
30 de banci, fonduri de hedging si alti creditori s-au angajat in scris sa sprijine planul propus de banca aflata sub administrare speciala, in conformitate cu legea falimentului din SUA.
Printre creditori se afla aproape toti sustinatorii a doua planuri concurente, intre care Goldman Sachs Group si fondurile de hedging Paulson&Co si Silver Point Capital, sustin oficialii Lehman Brothers.
Creditorii au hotarat sa nu isi promoveze propriile propuneri atata timp cat planul Lehman Brothers pastreaza un sprijin suficient, urmand ca banca americana sa iasa din faliment pana pe 31 martie 2012.
Institutia de credit spera sa distribuie circa 65 de miliarde de dolari creditorilor ale caror cereri se ridica la 322 miliarde de dolari.
Directorul general al Lehman Brothers, Bryan Marsal spune ca planul este un compromis "corect si rezonabil", care va accelera procedura de faliment si va permite evitarea unor litigii de lunga durata.
Nu este clar sprijinul necesar din partea altor creditori pentru ca Lehman Brothers sa obtina aprobarea planului.
Un purtator de cuvant al bancii a refuzat sa comenteze.
Lehman Brothers a facut cerere de intrare in faliment pe 15 septembrie 2008, cu active de 639 de miliarde de dolari. Prabusirea bancii a fost cea care a declansat criza financiara mondiala.
Ce presupune planul de reorganizare
Potrivit planului Lehman Brothers, detinatorii de obligatiuni negarantate emise de compania mama vor primi 21,1 centi pentru fiecare dolar, iar creditorii neasigurati ai diviziei de instrumente derivate Lehman Brothers Special Financing vor primi 27,9 centi pentru un dolar.
Intre sustinatorii planului se afla divizii ale bancii britanice Barclays. Aceasta din urma a cumparat cea mai mare parte a diviziei de investiment banking a Lehman, cu care s-a judecat ulterior pentru active de mai multe miliarde de dolari.
Alti sustinatori sunt Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale si divizii ale Credit Suisse Group si Morgan Stanley.
Lehman a incheiat acorduri cu sapte din cele 13 companii care vor sa recupereze datoriile legate de operatiunile cu instrumentele derivate si anticipeaza un acord cu o alta institutie financiara, pentru active in valoare de 9,6 miliarde de dolari.
Pe acelasi subiect: