Isarescu: 22,3% credite neperformante inseamna mai putin dupa definitia ABE. Cifra arata ca am facut curatenie in sistemul bancar
Nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar, de 22,3% in martie 2014, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, arata ca s-a facut curatenie in sistem si s-au folosit indicatorii "cei mai stransi", insa ar fi mai mic dupa definitia Autoritatii Bancare Europene.
"Cifra arata ca am facut curatenie in sistemul bancar, Directia de Supraveghere a cerut in repetate randuri sa se determine nivelul de credite neperformante, cifrele astea vin dupa sute de operatiuni de verificare si evaluare. Faptul ca a crescut atat de mult este pentru ca a fost destul de vigilenta (Directia - n.r.) si a insistat sa se spuna adevarul si am ajuns la 22%. De fiecare data in acordurile cu institutiile internationale am avut grija sa spunem, dar si ei au spus ca asta inseamna vigilenta, tarie de caracter", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.
Totodata, el a aratat ca s-au utilizat "cei mai stransi" indicatori pentru a fi evaluate creditele neperformante, mentionand ca definitia creditelor neperformante difera mult de la o tara la alta.
"Aceasta cifra, plimbandu-se fara explicatii, a ajuns sa ne sperie si pe noi (cei de la BNR - n.r.), spui ca e cam mult. Dar dupa definitia contabila nivelul este de 12%. Mai trebuie sa spunem ca avem un grad extrem de ridicat, care se duce spre 100%, de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante", a explicat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mentionat ca Autoritatea Bancara Europeana (ABE) raporteaza creditele neperformante atat la expunerile neguvernamentale, cat si la cele guvernamentale, definitie care va trebui sa fie preluata si de Romania.
Potrivit acesteia, rata expunerilor creditelor neperformante estimate la nivel agregat la finele anului trecut a fost de 17,4%. "Aplicand formula ABE, cifra este de 17,4% in loc de 22,3%. Vom fi obligati sa publicam datele asa si nu as vrea sa apara discutii ca se intampla ceva la Directia de Supraveghere", a explicat Isarescu.