Isarescu: "Leul s-a apreciat pe cerere mai mare de titluri romanesti si capitaluri ratacite din Rusia"
Lei. Sursa foto: Mediafax
Aprecierea leului este legata de intrari de capital pe o cerere mai mare de titluri romanesti, ca urmare a includerii Romaniei intr-un indice JP Morgan, dar si de capitaluri "care ratacesc temporar" prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"JP ne-a inclus pe o lista. A crescut cererea de titluri de stat romanesti. Spre deosebire de Turcia, unde s-au generat anumite iesiri, in cazul crizei ucrainene, dimpotriva, cred ca ratacirile capitalurilor care pleaca din Ucraina sau Rusia, unele mai poposesc pe la noi", a spus guvernatorul BNR, citat de Mediafax.
JP Morgan a inclus de la 1 martie 2013 obligatiunile Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.
"Includerea Romaniei in indicele JP Morgan al obligatiunilor va atrage un flux mare din partea investitorilor straini, mai ales avand in vedere detinerile reduse de obligatiuni locale ale non-rezidentilor", afirma anul trecut Esther Law, analist la Societe Generale in Londra.
Inca de la inceputul saptamanii trecute, cursul de schimb a scazut treptat pe piata interbancara, de la 4,45 lei/euro, iar in timpul sedintei de vineri, 2 mai, a atins cel mai redus nivel din ultimele sase luni, euro fiind tranzactionat la 4,4310 lei/euro. In aceeasi zi, cursul de referinta anuntat de BNR a coborat la 4,4340 lei/euro, cel mai mic nivel din 7 noiembrie 2013.
Isarescu a explicat, marti, si de ce banca centrala a amanat o reducere a ratelor la rezervele minime obligatorii in valuta, argumentand ca in luna mai este un varf de rambursare externa, in timp ce la lei este nevoie de o crestere mai accelerata a creditarii.
"Ne era aproape imposibil ca intr-o luna in care aveam de rambursat peste 2 miliarde de euro sa mai reducem si rezervele minime. Si cu 3 puncte daca o faceam, erau peste 500 de milioane de euro. Nu dadea bine (...) La lei ne-ar trebui o crestere a creditarii aproape dubla ca sa vedem absorbirea. Creditul isi revine, speram din toata inima in apropierea dintre banci si firme, adica intelegere reciproca, nu divortul care inca se manifesta", a spus seful bancii centrale.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, precum si nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, a anuntat banca centrala.
Banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii la 12% pentru pasivele in lei, respectiv 18% pentru valuta.
Guvernatorul BNR a aratat ca bancile acuza firmele ca sunt necapitalizate, nu au un management profesionist, in timp ce managerii companiilor spun ca bancile sunt distante, "iau si pielea" de pe ei.
"Bancile si-au epuizat alte surse de profit. Tot felul de comisioane sau alte costuri (...) Pricipala sursa de venit a bancilor, cele care vor sa faca profit, ramane creditul, si nu oricare, ca si la creditul pentru populatie exista o saturare, creditul catre firme (...) Aceasta apropiere intre bancheri si intreprinderi mi se pare solutia pe termen lung pentru bancile din Romania", a conchis Isarescu.
Mai multe despre:
#Mugur Isarescu#curs valutar
Pe acelasi subiect: