FMI cere Europei o politica monetara agresiva. Fondul face previziuni sumbre cu privire la marile economii ale continentului
Fondul Monetar International a redus estimarea de crestere a economiei globale cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, si cere Europei o politica monetara agresiva in conditiile in care redresarea zonei euro este in urma restului lumii, potrivit noului raport World Economic Outlook, citat de Bloomberg.
Este pentru a patra oara consecutiv cand FMI reduce estimarea referitoare la evolutia economiei globale. Fondul a modificat si prognoza privind economia zonei euro, anticipand o contractie de 0,3%, peste cea de 0,2% estimata in ianuarie.
Previziuni negative pentru marile economii europene
Economia Frantei se va contracta, alaturi de cele ale Spaniei si Italiei. "Principala provocare ramane in Europa, care trebuie sa faca tot posibilul pentru cresterea cererii private", a declarat economistul sef al FMI, Olivier Blanchard. El a explicat ca este nevoie de o politica monetara agresiva, respectiv intarirea sistemului financiar care nu este inca intr-o forma grozava.
FMI descrie o redresare economica in trei viteze, condusa de piete emergente, intre care China, Statele Unite si la urma Europa, dupa lupta cu criza datoriilor care a necesitat sustinerea financiara a cinci tari din regiune. Principalul pericol imediat pentru economia mondiala este recesiunea zonei euro, dar incapacitatea SUA si Japoniei de a adopta planuri de reducere a datoriilor, pe termen mediu, va avea consecinte, potrivit raportului.
Estimarea de crestere a economiei americane a fost redusa de la 2% la 1,9%, pentru a include impactul masurilor automate de reducere a cheltuielilor. Avansul se va accelera insa la 3% in 2014, datorita redresarii pietei imobiliare, a imbunatatirii increderii si a masurilor de stimulare ale Rezervei Federale.
Fondul a imbunatatit prognoza pentru cresterea economiei Japoniei in acest an de la 1,2% la 1,6%, datorita unui plan de stimulare a economiei. Pentru 2014 este anticipat un avans de 1,4%, dublu fata de ritmul de 0,7% estimat in ianuarie.
Pentru economia mondiala, FMI estimeaza in 2014 o crestere de 4%, cu 0,1 puncte sub cea prognozata in ianuarie.
In raport se mai arata ca economiile avansate au evitat doua mari pericole pentru redresarea globala, respectiv spargerea zonei euro si asa-numita prapastie fiscala in SUA.
Fondul anticipeaza agravarea contractiei economice in Italia in acest an, la 1,5%, de la 1% estimata in ianuarie. Pentru Spania institutia prognozeaza un declin de 1,6%, cu 0,1 puncte mai mult. In cazul Frantei este asteptata o scadere a PIB de 0,1%, fata de avansul de 0,3% estimat in ianuarie.
FMI: BCE trebuie sa reduca dobanda de politica monetara
FMI considera ca BCE poate reduce in continuare dobanda de politica monetara. Pentru Germania, Fondul a mentinut estimarea pentru acest an la o crestere a PIB de 0,6%, sub ritmul de 0,9% consemnat anul trecut. Blanchard considera ca ritmul redus de crestere pune sub semnul intrebarii capacitatea centrului zonei euro de a sustine periferia.
Prognoza pentru economia Chinei a fost redusa de la 8,2% la 8%, iar cea a Indiei de la 5,9% la 5,7%. In cazul Braziliei estimarea a fost revizuita de la 3,5% la 3%.
Inflatia va ramane sub control la nivel mondial, iar preturile marfurilor ar putea scadea cu 2% in acest an fata de 2013, odata cu cresterea ofertei de materii prime, precum petrol si cereale.
Pe acelasi subiect: