UE si FMI schimba strategia in Grecia. Fuziunea NBG-EFG Eurobank a fost suspendata, actiunile celor doua banci scad cu 30%
UPDATE Fuziunea National Bank of Greece (NBG) cu EFG Eurobank a fost suspendata, ca urmare hotararii bancii centrale a Greciei ca cele doua institutii de credit sa-si deruleze separat procesele de recapitalizare, Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara urmand sa decida daca tranzactia va mai avea loc, scrie Mediafax.
Procedurile si termenele pentru recapitalizrea NBG si EFG Eurobank, precum si a Alpha Bank si Piraeus Bank, vor decurge conform planurilor. Toate cele patru banci de importanta sistemica trebuie sa fie recapitalizate pana la sfarsituil lunii aprilie, potrivit Bancii Greciei, citate de Kathimerini.
EFG Eurobank controleaza in Romania Bancpost, iar NBG detine Banca Romaneasca.
Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, institutie responsabila de recapitalizarea sectorului bancar, va decide daca NBG si Eurobank vor mai fuziona. "Decizia finala asupra fuziunii va fi luata de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara", a declarat un oficial din Ministeruil de Finante, citat de Reuters.
Oficialii eleni au discutat duminica cu reprezentanti ai troicii creditorilor externi, UE, Banca Centrala Europeana si FMI, iar o noua intalnire este programta luni, potrivit Kathimerini.
Creditorii Greciei se opun formarii unui grup bancar de dimensiunile celui rezultat in urma fuziunii NBG-Eurobank, intrucat ar fi dificila gasirea unui investitor strain care sa preia banca in viitor. Reprezentantii troicii au optat, in schimb, pentru pastrarea unui sistem bancar cu patru institutii de credit mari.
Toate cele patru banci s-au pregatit pentru adunari generale ale actionarilor care sa initieze procedurile de recapitalizare, potrivit bancii centrale. Costurile recapitalizarii vor fi acoperite de fondul de stabilitate.
NBG si Eurobank au informat banca centrala ca nu pot acoperi din surse private nivelul minim de 10% din capital necesar pentru a-si pastra statutul privat, ceea ce inseamna ca fondul de stabilitate va suporta in totalitate costurile si va detine controlul acestora, scrie Kathimerini.
NBG a preluat deja 84% din actiunile Eurobank, dar dupa recapitalizarea de catre fondul de stabilitate, participatia va fi diluata pana la 3%.
Impreuna, cele doua banci au nevoie de 15,6 miliarde de euro pentru consolidarea ratei de adecvare a capitalului la niveluri stabilite de banca centrala. Bancile elene au nevoie de fonduri dupa pierderile masive inregistrate din participarea in procesul de stergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria Greciei anul trecut.
Actiunile NBG si Eurobank scad cu 30%, din cauza temerilor legate de nationalizarea celor doua banci
Actiunile National Bank of Greece (NBG) si Eurobank au scazut la deschiderea bursei cu 30%, limita maxima permisa intr-o sedinta, dupa ce fuziunea a fost suspendata, iar investitorii se tem de diluarea masiva a participatiilor, intrucat ambele banci se confrunta cu perspectiva nationalizarii.
"Recunoasterea ca este putin probabil sa reuseasca sa atraga 10% din capitalul necesar de la investitori privati este destul de negativa, intrucat actionarii s-ar putea trezi ca detin (participatii, n.r.) la o banca nationalizata", a declarat Maria Kanellopoulou, analist la Euroxx Securities, potrivit Reuters.
Cotatia NBG a coborat cu 30%, la 0,36 euro, iar cea a Eurobank tot cu 30%, la 0,105 euro, potrivit bursei de la Atena.
Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost (99,11%), ERB Retail Services IFN (100%), ERB Leasing IFN (100%), Eurobank Finance (100%), Eurobank Securities SA (100%), Eurobank Property Services (80,01%), Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti (100%), IMO – II Property Investments (100%), EFG IT Shares Services (100%), EFG Eurolife Asigurari Generale (100%), EFG Eurolife Asigurari de Viata (100%), Retail Development (55,94%) si Seferco Development SA (100%).
NBG detine in Romania controlul asupra urmatoarelor societati: Banca Romaneasca (99,28%), NBG Securities Romania (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) si Garanta Asigurari SA (94,96%).
Pe acelasi subiect: