Financial Times: Romania si Polonia vor devansa multe economii europene, ca urmare a cresterii solide a consumului si a exporturilor
Curs valutar, bani, lei
Toate statele membre UE vor inregistra o crestere economica in acest an, o premiera dupa criza financiara, insa Polonia si Romania vor continua sa devanseze alte economii europene in urmatorii doi ani iar Banca Mondiala se asteapta ca acestea sa inregistreze o crestere a Produsului Intern Brut de peste 2,4% in 2015, gratie cererii solide a consumatorilor, revenirii treptate a investitiilor si cresterii exporturilor, scrie Financial Times care a consultat un raport cu cele mai noi estimari ale Bancii Mondiale, potrivit Agerpres.
Pentru zona euro, Banca Mondiala prognozeaza o crestere de 1,5% in 2015 si un avans de 1,8% in 2016 in timp ce pentru UE, in ansamblu, Banca Mondiala se asteapta la o crestere de 1,8% in acest an, urmata de un avans de 2% in 2016.
Potrivit acestui raport, cresterea salariilor reale si preturile scazute la energie ar urma sa declanseze o crestere solida a cheltuielilor gospodariilor in intreaga Europa, chiar daca consumul nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei pentru o anumita perioada de timp.
'Exporturile au fost principalul factor de crestere pentru multe state membre UE din CEE precum Polonia, Bulgaria si Romania. Cu toate acestea, in conditiile in care investitiile straine directe au scazut dupa criza, este necesar pentru aceste tari sa se concentreze pe imbunatatirea mediului de afaceri, dezvoltarea competentelor, incurajarea inovatiei, investitii in infrastructura si reducerea barierelor in materie de reglementare pentru a incuraja investitiile straine directe si cresterea exporturilor' a declarat directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, Mamta Murthi.
In pofida perspectivelor relativ optimiste, raportul Bancii Mondiale atrage atentia asupra politicilor monetare diferite din SUA si Europa precum si a volatilitatii crescute de pe pietele financiare. De asemenea, raportul scoate in evidenta presiunile asupra finantelor publice aparute din cauza inflatiei reduse si a cresterii modeste precum si a efectelor crizelor din Grecia si Ucraina.
In Romania, Produsul intern brut a fost mai mare cu 1,6% in termeni reali in primul trimestru din acest an fata de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similara a anului trecut a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor semnal publicate recent de Institutul National de Statistica.
La inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie.
Pe acelasi subiect: