Financial Times: Bancile si-au sprijinit propriile monede si au contribuit la declinul euro. Ce bani sunt la mare cautare zilele acestea
Bancile centrale ale economiilor emergente au vandut in ultima perioada euro pentru a-si sprijini propriile monede si au contribuit astfel la declinul puternic al monedei unice in raport cu dolarul. Este concluzia unor importanti traderi si analisti, citati de Financial Times.
Moneda euro a pierdut in luna mai aproape 7% in raport cu dolarul, cea mai abrupta scadere din septembrie, cauzata de temerile privind posibila iesire a Greciei din zona euro.
Euro isi continua declinul in sedinta de tranzactionare de luni. Cursul a coborat la circa 1,241 dolari, aproape de minimul ultimilor doi ani.
Traderii sustin ca bancile centrale s-au numarat printre cei mai importanti "vanzatori" de euro in ultima perioada, in contradictie cu obiceiul de a cumpara euro in perioade de depreciere pentru a-si diversifica rezervele valutare.
"Cea mai recenta repriza de neincredere fata de euro a redus considerabil interesul bancilor centrale fata de moneda unica", considera Steven Englander, strateg valutar la Citigroup.
Bank of America Merrill Lynch sustine ca, potrivit datelor proprii, bancile centrale au vandut neobisnuit de multi euro in luna mai, alaturi de fondurile de hedging si investitorii institutionali.
"Acum un an, bancile centrale au contribuit la limitarea deprecierii euro. Acum, cresterea rezervelor a incetinit, managerii indepartandu-se de euro", spune Richard Cochinos, strateg valutar la BofA Merrill Lynch.
Bancile centrale din statele in dezvoltare sunt in mod normal printre cei mai importanti cumparatori de euro, in incercarea de a-si diversifica rezervele valutare, constituite predominant in dolari din moment ce majoritatea exporturilor marilor economii emergente reprezinta marfuri si materii prime denominate in moneda SUA.
Cererea din partea managerilor rezervelor de stat este considerata unul dintre principalii factori care au mentinut euro la un nivel relativ solid fata de dolar anul trecut si in prima parte a lui 2012. Rata de crestere a rezervelor bancilor centrale a incetinit insa in luna mai, odata cu domolirea cresterii economice mondiale si scaderea preturilor marfurilor si materiilor prime. Incetinirea cresterii economice a determinat multe banci centrale din state emergente sa vanda euro contra monedei locale, pentru a sprijini cursul de schimb.
Aproximativ 60% din rezervele bancilor centrale sunt constituite in dolari, fata de circa 25% in euro, potrivit datelor FMI citate de Financial Times. Pana acum, managerii rezervelor luau in calcul majorarea expunerii pe euro la pana la 40% din total, insa mai multe banci centrale s-au reorientat intre timp catre lira sterlina, dolarul australian si cel canadian.
Sursa: Mediafax