Deficitul bugetar s-a dublat in iunie. Ritmul de crestere a veniturilor a incetinit
Deficitul bugetar s-a dublat in iunie si a ajuns la 0,5% din PIB la finele primului semestru, in conditiile in care veniturile au crescut cu 2,9% in termeni nominali fata de primele sase luni din 2013, iar cheltuielile s-au redus cu 0,3%, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
Dupa cinci luni, veniturile bugetare au crescut cu 3,7%, in timp ce cheltuielile au fost mai mici cu 2,4%.
La sfarsitul lunii iunie, veniturile totalizau 100,4 miliarde de lei (15,2% din PIB), iar cheltuielile de la buget au ajuns la 103,9 miliarde de lei (15,7% din PIB), rezultand un deficit de 3,5 miliarde de lei.
Romania s-a angajat prin acordurile cu institutiile financiare internationale ca deficitul bugetar din acest an sa nu treaca de 2,2% din PIB.
Pe partea de venituri au fost inregistrate cresteri in primul semestru la incasarile din contributiile de asigurari sociale (+1,47 miliarde de lei), impozite si taxe pe proprietate (+957,8 milioane de lei), accize (+1,08 miliarde de lei), impozitul pe profit (+689,5 milioane de lei) si TVA (+459,3 milioane de lei).
La nivelul administratiilor locale au fost inregistrate, de asemenea, incasari mai mari la impozite si taxe pe proprietate (+5,2%), taxe pe utilizarea bunurilor (+3,6%) si venituri nefiscale (+2,2%).
Sumele rambursate de UE in contul platilor efectuate s-au diminuat cu 10,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent. In bugetul general consolidat sunt inregistrate numai sumele rambursate aferente proiectelor unde beneficiari sunt institutiile publice, fara sa le cuprinda si pe cele destinate sectorului privat.
In acelasi timp, cheltuielile de personal au urcat cu 3,4% ca urmare a cresterii salariului minim brut de la 1 ianuarie de la 800 lei la 850 lei si a platii drepturilor stabilite prin hotarari judecatorești. Suma cheltuita de la buget pentru bunuri si servicii a fost mai mare 5,7%, cresterea cea mai importanta inregistrandu-se la fondul national de asigurari sociale de sanatate, respectiv 11,3%, ca urmare a platii arieratelor catre furnizorii de medicamente.
La cheltuielile cu dobanzile se inregistreaza o scadere cu 1% datorita reducerii randamentelor la licitatiile emisiunilor de obligatiuni de tip benchmark, dar si a subventiilor acordate, cu 4,7%. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,6 miliarde lei, respectiv de 1,5% din PIB, fata de 12,2 miliarde lei in aceeasi perioada a anului precedent.
Finantele mentioneaza ca in primele sase luni ale anului trecut au fost platite arierate ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale de circa 2 miliarde lei, precum si arierate ale administratiilor locale din imprumuturi din trezorerie in suma de 800 milioane lei.