Cand scoti 10 lei de la bancomat banca opreste 50 de bani, cand suma creste la 1.000 de lei comisionul e de 2,5 lei. Daca te grabesti si scoti de la un alt bancomat al unei banci alta de cea care ti-a emis cardul, comisionul urca la 16 lei.

Un client care are doua interogari lunare de sold, doua extrageri la bancomat plateste 300 de lei comision anual. Daca daugam si taxele de administrare, comisioanele cresc la 400 de lei. In Romania sunt 10,6 miliaone de carduri active in acest moment.

Chiar si cu asemenea costuri percepute clientilor, bancile nici nu vor sa auda de transparenta.

"Este aproape imposibil - si punem diplomatic acel aproape - noi credem ca este imposibil: ar insemna ca toate bancile din Romania si din Europa sa detina si sa poata afisa in timp real toate preturile dintre banci si relatia dintre banci. Tehnic este imposibil pentru un ATM pe acel ecran mic sa afiseze asa ceva. Costurile ar fi atat de mari incat s-ar intoarce impotriva clientului", a explicat Florin Danescu, presedinte executiv ARB.

Seful AutoritatiiNationale pentru Protectia Consumatorului sustine ca va aplica masura indiferent de parerea bancilor. "Se poate face aceasta operatiune - bancile nu sunt interesate - eu aud din presa pozitia lor, dar pana acum niciuna nu a venit cu o propunere, nu a venit sa spuna ca e impotriva sau de acord", a povestit Alexandru Dunca, seful ANPC.

Ordinul ANPC care prevede publicarea comisioanelor si taxelor la treanzactia cu cardul este in dezbatere publica inca doua saptamani pe site-ul www.anpc.ro.