ANPC a obtinut executarea silita a uneia dintre cele mai mari banci din Romania, care a perceput abuziv clientilor anumite comisioane
Autoritatea de Protectie a Consumatorilor a demarat procedura de excutare silita impotriva uneia dintre cele mai mari banci din Romania. 260 de clienti care au luat imprumuturi ipotecare urmeaza sa primeasca inapoi peste 1 milion de euro. Potrivit ANPC, banii au fost incasati ilegal de banca printr-un comision de risc, care apoi a fost transformat in comision de administrare.
Prin intermediul executorului judecatoresc, va trebui sa le restituie acestora toate sumele colectate fara drept, a anuntat Marius Dunca, presedintele ANPC.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a demarat procedura de executare silita pentru o banca impotriva careia nu mai putin de 240 de persoane au castigat in instanta, definitiv si irevocabil, restituirea unor comisioane percepute in mod abuziv, din iunie 2010 si pana in prezent, cu titlu de "comision de administrare".
Presedintele ANPC a explicat ca persoanele care au castigat recuperarea comisioanelor au luat credite cuprinse intre 20.000 si 400.000 de euro.
Marius Dunca a dat ca exemplu cazul unei persoane care, la un credit in valoare de 129.000 de euro, avea o dobanda de 3,4%, iar comisionul de administrare era de 0,12%.
"Suma care trebuie inapoiata acestui client a fost calculata de ANPC la 5.991 de euro", a precizat el.
Potrivit unor surse oficiale, banca executata silit este Volksbank.
Reactia Volksbank
Volkbank precizeaza ca executarea sanctiunilor nu are baza legala si ca, in cazul in care va fi notificata, va face contestatie la executare.
Banca mai sustine ca a "identificat" cinci litigii in urma unor procese verbale incheiate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, iar in patru dintre acestea a avut castig de cauza, conform deciziei instantei.
"Avand in vedere ca s-a discutat despre un proces-verbal intocmit de ANPC acum patru ani, solutionat irevocabil acum doi ani si fara a avea o informatie clara in privinta numarului de dosar, am identificat cinci litigii generate de procese-verbale incheiate de ANPC Bucuresti impotriva Volksbank. Din patru dintre solutiile Tribunalului rezulta foarte clar ca ANPC Bucuresti a pierdut. Cea de-a cincea decizie, desi mentine procesul-verbal incheiat de ANPC, precizeaza ca executarea sanctiunilor (amenda si eventuale restituiri de sume) nu are baza legala, intrucat OUG 50 (privind contractele de credit pentru consumatori - n. r.) nu se mai aplica din decembrie 2010 contractelor in derulare. Chiar Curtea Constitutionala stabileste foarte clar acest lucru, prin Decizia nr. 228/2007, precizand ca 'o sanctiune aplicata in baza unei legi pentru o fapta dezincriminata printr-un nou act normativ urmeaza sa nu mai fie executata, chiar daca procedura de executare a acesteia a inceput' ", se arata intr-un comunicat remis Mediafax, miercuri, de Volksbank.