Instabilitatea politica a pus leul la pamant. Euro s-a apreciat la nivel record in fata monedei nationale, atingand 4,6481 lei
Referinta BNR pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, intr-o piata in care banca centrala a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a contracara deprecierea leului.
Cotatiile monedei nationale au continuat sa urce pe piata interbancara, desi banca centrala a fost prezenta in piata prin vanzari de euro. Astfel, rata de schimb a atins un nou maxim istoric, de 4,6505 lei/euro.
"Banca centrala este prezenta in piata, dar dupa ce se va publica cursul de referinta este posibil ca leul sa-si accentueze deprecierea. S-ar putea apropia de 4,7 lei/euro in aceasta luna", a spus dealerul unei banci.
Dupa ce cursul a atins maximul de 4,6505 lei/euro, vanzarile indirecte de euro din partea BNR au intors cotatiile pe usoara scadere, la 4,6470 - 4,6485 lei/euro. Precedentul record pentru euro a fost atins pe piata interbancara saptamana trecuta, marti, la 4,65 lei/euro.
In debut, euro era cotat in jur de 4,62 lei/euro, sub cotatiile de joi seara, cand schimburile se perfectau in jurul nivelului de 4,63 lei/euro.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat joi ca au fost iesiri de capital in luna iulie care au afectat cursul, insa banca centrala are ""un anumit spatiu de manevra" pentru a-l sustine, dar acest spatiu "trebuie administrat cu intelepciune si flexibilitate".
Oficialul BNR a explicat ca aceste iesiri au fost cauzate de suprapunerea unor evenimente globale, cu precadere din Europa, cu tensiunile politice interne. Isarescu a spus ca detensionarea situatiei politice interne ar ajuta foarte mult economia romaneasca prin revenirea increderii investitorilor straini, intrucat situatia financiara din Europa nu se va calma in urmatoarele saptamani.
La putin timp dupa declaratiile guvernatorului BNR, Curtea Constitutionala a anuntat ca a amanat pana in 12 septembrie, o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale, astfel ca tensiunile politice vor continua sa afecteze leul.
Cotatiile au urcat in piata imediat dupa anuntul Curtii Constitutionale.
Majoritatea dealerilor bancari spun ca leul va ramane sub presiune in perioada urmatoare, din cauza tensiunilor politice. Moneda nationala s-a apreciat puternic luni, dupa ce primele date de la referendumul de demitere a presedintelui Basescu au aratat ca nu se va indeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai multi jucatori straini au ales sa-si inchida din pozitii, insa dealerii nu au exclus si o prezenta discreta a BNR.