Cu cat scad ratele celor care au credite la banci, dupa ce cursul a atins minimul ultimului an si jumatate
Luna aprilie a fost una foarte buna pentru leu, care a intrat si in mai cu dreptul. Cursul monedei euro a coborat vineri la 4 lei si 30 de bani, nivel neatins de la sfarsitul lunii decembrie 2011. Vestea ii bucura pe cei care au imprumuturi in lei sau valuta. Ratele ar putea sa scada in a doua parte a anului.
"Eram undeva peste 4,40 la inceputul lunii, dupa aceea am coborat inspre 4,30, prag pe care il testam astazi. Tehnic exista posibilitatea sa coboram saptamana viitoare sub 4,30.", spune Claudiu Cazacu, analist sef XTB.
Astfel, cine are o rata lunara de 400 de euro si a platit-o astazi, a dat cu 46 de lei mai putin fata de luna trecuta.
Pentru cei care au credite in lei este mai important anuntul facut de guvernatorul BNR ca urmeaza o reducere a dobanzii de politica monetara, care da tonul dobanzilor in tot sistemul bancar.
Acum dobanda BNR este de 5,25 la suta, cea mai mare din Uniunea Europeana, in timp ce dobanda practicata de Banca Centrala Europeana pentru euro este de doar 0,5 la suta. Asa ca BNR poate taia mult din dobanda sa.
"Am putea vedea reducerea dobanzii cam cu un punct procentual pana la sfarsitul anului.", spune Melania Hancila, economist sef Volksbank.
In cazul unui credit de consum cu rata lunara de 600 de lei, scaderea dobanzii cu 1 la suta ar micsora rata la 584 de lei, dar e loc si de mai bine.
"Daca conditiile de pe piata devin mai prielnice pentru banci, atunci acestea ar putea decide micsorarea marjei pe care o aplica peste rata ROBOR." - Melania Hancila, economist sef Volksbank.
La acelasi credit, daca la scaderea dobanzii de piata ROBOR se va adauga si o reducere a marjei practicate de banca tot cu 1 la suta, rata lunara scade cu 27 de lei. Nu e mult, dar sunt bani care raman in buzunarul clientului.
Pe acelasi subiect: