Interviu cu ministrul Finantelor: Viorel Stefan explica noul sistem de impozitare. Guvernul are in vedere reduceri de taxe pentru familiile cu copii
Noul sistem de impozitare a gospodariilor propus de Guvern pentru anul viitor include reduceri de impozite anuale pentru familiile care au copii. Cu o conditie, insa: veniturile familiei sa nu depaseasca 10.000 de lei pe luna.
Aceste prevederi vor intra in proiectul de lege pe care Executivul va incepe sa-l pregateasca, prin care impozitul de 16% se reduce la cel mult 10% si se revine la impozitarea pe venitul global.
Impozitarea gospodariilor care va intra in vigoare din 2018 va aduce reduceri importante pentru cei care au copii.
Viorel Stefan, ministrul Finatelor: "Vrem sa stimulam natalitatea... pentru familiile care au venituri pana in 5.000 de lei pe luna sa fie o suma de 1.600 de lei deductibila la calculul impozitului pe venit, pentru familiile cu venituri intre 5.000 si 10.000 de lei pe luna sa fie 1.200 de lei pentru fiecare copil suma deductibila."
Guvernul se gandeste sa acorde si alte deduceri, care nu au fost inca stabilite. Vor beneficia de deduceri si cei care strang bonuri si chitante pentru a-si justifica toate cheltuielile.
Viorel Stefan, ministrul Finantelor: "Abia incepe discutia, dar sigur ca sunt eligibile pe lista acestor deductibilitati cheltuielile privind imbunatatirea confortului spatiului locativ. Avem in vedere cheltuielile pe care familiile le au cu educatia copiilor."
Guvernul vrea ca fiecare gospodarie sa aiba un medic financiar, adica un consultant fiscal care sa-i ajute pe oameni sa-si completeze declaratiie fiscale si sa-si achite impozitele. Ar fi nevoie de 35.000 de consultanti fiscali, iar fiecare va primi cate 10.000 de lei pentru munca lor.
"Cine are minimum de cunostinte necesare pentru a se specializa in consultanta fiscala poate sa obtina aceasta calificare. E o optiune si pentru actualii lucratori la ANAF", spune ministrul.
Bogdan Stan, presedinte ANAF: "In momentul de fata, un inspector fiscal nu poate sa fie si consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform Statutului functionarului public."
Viorel Stefan, ministrul Finatelor: "Termenul pana la care este necesar sa avem rezolvata problema consultantilor fiscali este decembrie 2018."
Pana atunci, ministrul Finantelor promite ca, indiferent de situatia din economie, cota maxima de impozitare aplicata nu va depasi 10%.
Ministrul Finantelor a explicat intr-un interviu acordat Stirilor Pro TV noile reglementari.
Viorel Stefan: Nu vorbim de un nou impozit, vorbim de o alta abordare din perspectiva gestionarii impozitului pe venit.
Daca ne amintim, pana in 2005, cand s-a introdus cota unica, exista acest sistem de globalizare a veniturilor. El se realizeaza printr-o declaratie fiscala anuala in legatura cu toate veniturile pe care o persoana fizica le realizeaza intr-un exercitiu anual, indiferent de sursa provenientei acestor venituri: ele pot fi de natura salariala, de natura veniturilor din activitati agricole, din tranzactii bursiere, din instrumente finaniciare de tot felul, jocuri de noroc. Toate aceste venituri, ca sa poata fi aduse intr-o singura reteta de impozitare este necesara o declaratie fiscala anuala, pe baza careia sa se calculeze obligatiile de plata catre Fisc.
Avantajul contribuabilului este ca acest sistem permite ca Fiscul sa opereze cu un sistem de deduceri, deduceri care tintesc sa stimuleze anumite politici publice. Vrem sa dezvoltam sectorul asigurarilor private de sanatate, spre exemplu, atunci contributiile catre schemele de asigurari de sanatate vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit. Vrem sa stimulam natalitatea. Cu siguranta, familiile care au copii - si asta regasim si in programul nostru de guvernare - pentru familiile care au venituri pana in 5.000 de lei pe luna sa fie o suma de 1.600 de lei deductibila la calculul impozitului pe venit, pentru familiile cu venituri intre 5.000 si 10.000 de lei pe luna sa fie 1.200 de lei pentru fiecare copil suma deductibila.
De aici incolo putem sa discutam tot felul; orice Guvern va veni va putea sa foloseasca acest instrument in a stimula politicile pe care si le propune, pe care si le asuma prin programul de Guvernare.
Reporter: Ce se intampla cu cei care nu au copii sau nu sunt casatoriti?
Viorel Stefan: Aici sunt doua chestiuni diferite. Una priveste modul de constituire a gospodariei din aceasta perspectiva fiscala si aici nu e conditionata de existenta unei relatii de rudenie. Deci mai mult persoane pot sa se declare ca gospodarie fiscala daca apreciaza ca acest lucru este oportun si le ofera o oportunitate anume. Putem sa ne inchipuim familii diferite sau persoane diferite, care locuiesc in aceeasi incinta, in aceeasi curte, pot fi persoane care nu au niciun grad de rudenie si locuiesc in aceeasi incinta - ei au optiunea sa-si declare gospodaria din punct de vedere fiscal, sa-si declare un patrimoniu propriu, pe baza caruia sa faca aceasta declaratie fiscala anuala. Sunt parteneriatele civile care nu inseamna grad de rudenie, dar gospodaresc impreuna, se pot inregistra ca atare. Ceea ce conditioneaza inregistrarea este consimtamant exprimat in mod scris catre Fisc.
Reporter: Aici intra in scena consultantul fiscal. Ne spuneti ca este nevoie de 35.000 de consultanti fiscali. Din ANAF, cati oameni s-ar putea ocupa de aceasta problema?
Viorel Stefan: Termenul pana la care este necesar sa avem rezolvata problema consultantilor fiscali este decembrie 2018, pentru ca prima declaratie fiscala pe calendarul nostru va fi aplicata in mai 2019, dupa inchiderea anului financiar 2018, deci pana atunci o sa vedem exact la modul concret cum vom determina sa existe resurse de personal necesara acoperirii acestei activitati. 35.000 a rezultat dintr-un calcul aritmetic simplu, facut pe statistica existenta. Deci, in Romania sunt 7,5 milioane de gospodarii. Am apreciat ca un consultant fiscal poate sa acorde asistenta la un numar mediu de 200 de gospodarii.
Un consultant fiscal poate sa devina si un consultant financiar pentru familie, pentru ca el poate sa ofere solutii in valorificarea resurselor financiare care raman in bugetul acestor gospodarii dupa ce-si platesc obligatiile fiscale. Cetateanul va avea intotdeauna la indemana un sfat calificat in aceasta materie si acest sfat trebuie sa-l dea un profesionist.
Urmariti INTERVIUL integral in VIDEO de mai sus.