Croitoru, BNR: "Un deficit de 3%, concomitent cu o crestere economica de 5%, dificil de obtinut". Ministrul Finantelor promite ca nu se pune problema majorarii de taxe
Lucian Croitoru, BNR
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, considera ca deficitul bugetar poate fi tinut la nivelul de 3%, dar, in opinia sa, este dificil sa se obtina, concomitent, si o crestere economica de 5,5%.
"Tehnic, este posibil ca deficitul bugetar sa fie tinut in jurul cifrei de 3%. Desi, daca ne uitam numai la masurile considerate favorabile prin ochii publicului (masurile din programul de guvernare n.r) si numai atat, e greu sa duci sub 4%. Problema este daca doua lucruri pot fi realizate in acelasi timp. Daca deficitul e redus la 3%, cresterea economica mai poate fi de 5,5%?. (...) Pentru ca aceasta crestere de 5,5% sigur contine efectele benefice ale masurilor stimulative, dar reducerea deficitului la 3% inseamna ca se introduc in rationament si masuri care au un efect destimulativ din punctul de vedere al cresterii economice. (...)Nu mi se pare dificil sa aduci deficitul la 3%, asta e fezabil... Mi se pare dificil sa ai un deficit de 3% si o crestere de 5% in mod concomitent, asta mi se pare mai dificil", a declarat Lucian Croitoru, duminica, la Digi24, potrivit Agerpres.
Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, declara, la preluarea mandatului, ca programul de guvernare este fundamentat pe o crestere economica, in medie, de 5,5% pe an in urmatorii patru ani.
Pe de alta parte, Lucian Croitoru a mai afirmat ca nu se poate vorbi despre o"gaura la buget", insa a atras atentia ca, de mai bine de 10, guvernele au avut o practica nesanatoasa, de a cheltui foarte mult in ultimele doua luni ale anului.
"Nu este vorba de nicio gaura. De la un an la altul bugetul nu isi transfera resurse. Orice nou an fiscal incepe de la zero, incepe cu veniturile pe care planifica sa le colecteze si cu cheltuielile pe care le planifica a le face. (..) Toate guvernele fac acest lucru. De mai bine de 10 ani toate guvernele reusesc sa mentina deficitul bugetar sau sa mentina chiar un surplus in timpul anului, pana prin lunile octombrie, noiembrie, si dupa aceea, cand suntem aproape la un surplus trecem la niste cheltuieli masive ca sa putem face deficitul programat, de 2-3%. Aceasta practica nu este buna, dar nu este a unui guvern.In ultimele luni ale anului se cheltuie si cate trei miliarde. De obicei se fac plati in avans, de TVA (...) E o practica nesanatoasa", a explicat Croitoru.
Ministrul Finantelor: Toate masurile se vor aplica, nu va creste nicio taxa
De cealalta parte, ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan a declarat ca in acest moment nu se pune problema renuntarii la vreuna dintre masurile anuntate, a subliniind ca este total exclusa varianta introducerii de taxe noi sau de crestere a taxelor.
"Prevederile programului de guvernare pentru noi reprezinta norma legala la momentul la care discutam. Si atunci toate aceste norme legale le-am transpus intr-un program, intr-o foaie de parcurs pe care o urmarim zilnic si pana la aceasta ora nici nu se pune problema de a renunta la vreuna dintre aceste masuri.(...) Masuri noi cu siguranta vor exista, dar masurile noi vor fi doar cele care nu genereaza o inasprire a fiscalitatii, iar introducerea de taxe noi sau cresterea de cote de taxe este o varianta total exclusa", a spus ministrul Finantelor.
Acesta a precizat, de asemenea, ca majorarea cu 20% a salariilor in administratia publica locala si cu 50% a celor pentru angajatii din domeniul artistic este prevazuta in proiectul de buget pe 2017.
El a mentionat, totodata, ca, in ceea ce priveste masurile legate de pensii, aceste norme se regasesc deja in Monitorul Oficial de saptamana trecuta.
De altfel, si ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Olguta Vasilescu, a precizat sambata ca toate masurile anuntate vor fi finantate.
"Numarul de salariati din administratia publica ce beneficiaza de cresterea cu 20% a salariilor este de 131.995 persoane. Numarul de salariati din institutiile de spectacole carora le-a crescut salariul cu 50 la suta este de 3.005. Numarul de pensionari care beneficiaza de cresterea punctului de pensie de 1.000 lei, de la 1 Iulie, este de 5.076.774. Numarul de pensionari carora le-a crescut pensia de la 400 la 520 lei, de la 1 Februarie, este 1.022.168. Numarul de salariati care beneficiaza de cresterea salariului minim la 1.450 lei, de la 1 Februarie, este 1.269.259 salariati. Numarul de pensionari care beneficiaza de eliminarea platii CASS este 2.252.562. Numarul de pensionari care beneficiaza de eliminarea impozitarii pensiilor mai mici de 2.000 lei este 1.227.018. Numarul beneficiarilor stimulentului de reinsertie pentru persoanele care se intorc la munca, si care creste de la 500 la 650 lei, este estimat la 62.000, in 2017. Numarul studentilor care beneficiaza de transport gratuit pe CFR, de la 1 Februarie,este 452.609. Numarul de studenti care beneficiaza de cresterea alocarii la 201 lei/student este de 46.416. Vestea buna de la Ministerul de Finante este ca toate masurile prevazute in programul de guvernare PSD vor fi finantate, iar la negocierile cu Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, de ieri (vineri n.r) nu s-a pus problema ca vreuna dintre aceste categorii sociale sa nu beneficieze de cresterile aprobate de Guvern", a scris ministrul Muncii pe pagina sa de Facebook.
Guvernul a aprobat saptamana trecuta o serie de masuri fiscal-bugetare prevazute in Programul de Guvernare 2017-2020, prin care se majoreaza salariile pentru unele categorii de personal din sectorul bugetar, bursele sociale pentru studenti, pensiile din sistemul public si indemnizatia sociala pentru pensionari. Potrivit unei ordonante de urgenta aprobate de Executiv, majorarile salariale se aplica incepand cu 1 februarie.
Pe acelasi subiect: