Chiritoiu: Ordonanta 50/2010 nu incalca legislatia europeana, Romania doar a extins directiva!
Ordonanta de urgenta 50/2010 privind creditele populatiei nu incalca legislatia europeana, iar Romania nu este singurul stat din UE care a extins prevederile directivei, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu. El a precizat ca acele contracte prin care clientii plateau pentru creditele la care dobanda nu era transparenta cat credea banca de cuviinta nu au fost corecte, iar ordonanta 50/2010 vine sa corecteze acest gen de contracte. El a estimat ca, in perioada urmatoare, va fi o avalansa de refinantari de credite ale populatiei, ceea ce va duce la o concurenta intre banci.
Consiliul Concurentei a adresat autoritatilor nationale de concurenta din statele membre UE mai multe intrebari legate de modalitatea de transpunere a dispozitiilor Directivei 2008/48/EC privind contractele de credit pentru consumatori.
Chiritoiu a mentionat ca a primit raspunsuri de la 11 state membre ale UE si ca in majoritatea cazurilor legislatia europeana a fost extinsa fata de ceea ce prevede directiva europeana.
"Probabil ca Romania merge cel mai departe dintre ele. Nu am nelinisti privind legalitatea a ceea ce s-a facut. (…) Eu ma simt foarte sigur in ceea ce priveste aceasta ordonanta de urgenta, intrucat noi am primit aviz al Ministerului Afacerilor Europene, al Ministerului Justitiei, iar Comisia Europeana a fost tinuta la curent cu eforturile de transpunere a directivei", a spus presedintele Concurentei.
Chiritoiu a precizat ca marea problema erau creditele vechi, la care unele banci foloseau dobanzi interne, netransparente.
Tocmai de aceea, Guvernul a venit cu aceasta ordonanta, pentru a nu exista diferente intre clientii cu credite vechi si cei care incheie un contract de credit de acum inainte.
"Plateai o dobanda de 10% la un credit ipotecar vechi si puteai lua unul nou cu 6%. Acesta este un semn de ineficienta al pietei bancare, ca nu functioneaza concurenta. Dorim reducerea sau eliminarea diferentelor intre conditiile la creditele vechi si cele noi", a afirmat Chiritoiu.
Presedintele Consiliului Concurentei a adaugat ca nu era normal ca populatia sa nu stie dobanda pe care trebuia s-o plateasca, in conditiile in care unele banci, nu toate, nu precizau clar acest lucru.
"Cuiul lui Pepelea este la creditele vechi, unde avem fie comisioane care nu se regasesc in noua lista, fie unde dobanda nu era transparenta, adica era un pic la bunul plac al bancii, lucru care economic cel putin nu este corect - primesc 100.000 de euro si platesc cat crezi tu de cuvinta", a spus Chiritoiu.
In opinia acestuia, in perioada urmatoare va fi o avalansa de refinantari, mai ales in conditiile scaderii tarifelor de catre notari, ceea ce va duce la o concurenta acerba intre bani.
"Pana la urma tot la asta se va ajunge, pentru ca oamenii nu sunt prosti, nu vor sta la o dobanda de 10%, doar ca asta va dura timp. Oamenii trebuie sa se apuce din nou sa cerceteze piata, sa vada care sunt ofertele", a spus Chiritoiu.
Seful Concurentei a mai aratat ca, in urma negocierilor pe care bancile le-au avut cu reprezentantii FMI si cu cei ai Comisiei Europene, este posibil ca ordonanta sa fie modificata, dar nu se va schimba “spiritul acesteia”.
“Bancile au facut presiuni sa se modifice ordonanta, astfel incat aceasta sa nu fie aplicata retroactiv. Cred ca anumite clarificari pot fi facute, fara a schimba spiritual acesteia”, a explicat Chiritoiu.
In luna iunie, Guvernul a aprobat ordonanta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia nationala o directiva europeana. Printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ sunt eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.
Pana pe 20 septembrie, bancile sunt obligate sa modifice toate contractele vechi dupa noile prevederi legislative. Vezi aici care sunt capcanele pe care ti le poate intinde banca
Pe acelasi subiect: