Am adus in prim plan dificultatile utilizatorilor legate de negocierile cu banca, de clauzele din actele aditionale si multe altele la videochat-ul incont.ro, intr-o discutie cu avocatul Marius Vicentiu Coltuc (foto), implicat deja de partea mai multor grupuri de clienti in negocieri cu bancile pe comisioane si dobanzi, conform OUG 50/2010.

Urmareste inregistrarea cu raspunsurile la toate intrebarile postate in sectiunea de comentarii!

Zilele acestea trebuie neaparat sa ajungi la banca pentru a obtine actul aditional de modificare a contractului de credit. Nu trebuie sa-l semnezi pe loc, ci ai dreptul sa-l iei acasa si sa-l studiezi.

Daca observi in el clauze care nu sunt conforme cu Ordonanta 50, poti face reclamatie la ANPC, iar ele sunt nule de drept. Dar daca esti nemultumit de nivelul dobanzii si ea este calculata transparent, asa cum cere legea, pentru micsorarea acesteia trebuie sa te lupti in instanta.

De stiut ca banca nu are dreptul sa redenumeasca vechile comisioane. Exista banci care introduc in actele aditionale noi comisioane, de pilda, un comision de administrare, iar acest lucru este ilegal. De asemenea, nu este legala transformarea comisionului de risc in comision de administrare.

Actul aditional trebuie sa contina o formula clara de calcul al dobanzii.

In momentul in care primesti actul aditional, trebuie sa il compari cu contractul initial, sa vezi ce comisioane ai avut, cum era calculata dobanda. Daca observi clauze pe care nu le accepti sau nu sunt legale, atunci refuzi semnarea actului aditional in scris, cu sau fara a oferi o justificare.

Mai departe, poti apela la instanta. Costul unui proces individual poate fi mare, insa sunt scutite de taxe de timbru asociatiile, asadar, clientii care au aceleasi probleme pot chema impreuna banca in judecata pentru eliminarea clauzelor abuzive si chiar pentru obtinerea unor eventuale daune.

Dobanda fixa nu se poate transforma in dobanda variabila si nici nu se poate mari, spune Ordonanta 50, fara acordul clientului.

Daca exista anumite prevederi ilegale in contractele cu dobanda fixa, iar clientul nu sesizeaza nicio autoritate, atunci acele clauze isi vor produce efectele, chiar daca sunt nule de drept, pana cand consumatorul va observa si va face o reclamatie sau pana cand se va efectua un control.

BNR trebuia sa se implice, sa aplice sanctiuni cu suspendarea activitatii, nu doar acele amenzi, pentru ca desi bancile sunt putin deranjate de aceasta lege, ele trebuie sa intre in legalitate.

Citeste si:

Ai overdraft? Trebuie sa semnezi si tu actul aditional! Iata ce prevede legea!

Cum se calculeaza CORECT dobanda dupa noua lege

La ce sa fii atent in discutia cu banca pe OUG 50? Sfaturi ANPC. VIDEO

Ai credit prin "Prima Casa"? Se modifica sau nu contractul conform OUG 50?

Mic ghid al pasilor de urmat la semnarea actului aditional la contractul de credit, conform OUG 50

Avocatii: Mergi la banca si cere actul aditional chiar daca nu vrei sa-l semnezi!