Citi preia serviciile de custodie ale ING din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, cu active de 110 mld euro
Citi a incheiat un acord pentru preluarea segmentului de custodie si servicii pentru valori mobiliare al ING de pe sapte piete din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, reprezentand active in valoare totala de 110 miliarde de euro, au anuntat vineri cele doua banci.
Tranzactia, care va fi supusa aprobarii de catre autoritatile de reglementare, include segmentele locale de custodie si servicii pentru valori mobiliare ale ING din Romania, Rusia, Cehia, Ungaria, Ucraina, Slovacia si Bulgaria. La momentul implementarii, prin includerea Bulgariei, unde Citi nu avea pana in prezent o divizie de servicii pentru valori mobiliare, Citi va oferi servicii de custodie pe 95 de piete, in timp ce reteaua proprie de custodie se va extinde la 62 de piete.
"Transferul serviciilor de custodie din Bulgaria, Cehia, Romania, Rusia, Slovacia, Ucraina si Ungaria este in concordanta cu obiectivul strategic al ING de a se concentra pe directii cheie si a rezultat in urma unui proces de revizuire strategica a portofoliului de afaceri al ING, initiat in cursul anului trecut", se arata in comunicatul ING transmis Mediafax.
ING Bank anunta ca va continua sa ofere corporatiilor din Europa Centrala si de Est o gama larga de produse si servicii bancare.
Reteaua ING Commercial Banking din Europa Centrala si de Est acopera 10 tari, in care ofera servicii de creditare, plati si cash management, tranzactii documentare, servicii de consultanta in fuziuni si achizitii si produse de trezorerie si tranzactionare pe pietele financiare, pentru peste 40.000 de clienti.
"ING va continua sa ofere servicii de custodie locala in Polonia, unde exista o puternica piata de capital si o baza larga de clienti locali, banca deservind cateva sute de fonduri locale. Tranzactia anuntata astazi nu are impact asupra operatiunilor de retail, asigurari sau de investment management din Europa Centrala si de Est", se mai precizeaza in comunicat.
ING estimeaza ca tranzactia nu va avea un impact semnificativ in rezultatele bancii. Transferul depinde de acordul clientilor si de aprobarea institutiilor de reglementare din anumite tari.
"Aceasta tranzactie reconfirma in mod categoric angajamentul Citi fata de Europa Centrala si de Est precum si fata de strategia de crestere in regiune (...) Este o investitie importanta care ne va imbunatati in mod semnificativ pozitia pe piata si care va crea o serie de sinergii in acest segment de business, generand astfel beneficii substantiale pentru clientii nostri", a declarat Zdenek Turek, director general al Citi pentru regiunea Europa Centrala si de Est, citat in comunicatul Citi.
Bancile estimeaza ca tranzactia se va finaliza in trimestrul al II-lea al acestui an, dar migrarea completa a afacerilor clientilor se va incheia cel mai probabil in primul trimestr din 2014. Pe parcursul acestui proces, ING va continua sa ofere servicii clientilor sai.
Serviciile de custodie oferite de ING includ pastrarea in siguranta si decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, colectarea de informatii precum si colectarea veniturilor aferente instrumentelor financiare. Tranzactia vizeaza aproximativ 130 angajati din cele 7 tari. ING a fost prima banca de custodie licentiata in Romania, in 1996, iar in prezent este principalul jucator pe piata locala de custodie.
Prin intermediul segmentului Citi Securities and Fund Services, expertii Citi ofera emitentilor institutionali, intermediarilor si investitorilor din intreaga lume solutii personalizate, valorificand platformele globale bazate pe o arhitectura deschisa, modulara. Cu active in custodie in valoare de 13.5 trilioane de dolari si avand cea mai extinsa retea proprie, Citi pune la dispozitia clientilor expertiza locala si acces global, pentru a oferi valoare adaugata procesului investitional.