Cine a pus la cale organizatia criminala care a incercat sa se infiltreze in sistemul bancar romanesc
Ce au in comun un fost colonel de securitate, un tigan din Sintesti, care se ocupa cu fier vechi, si un om de afaceri, care a cumparat un combinat de porci din Oltenita? Aparent nimic, dar raspunsul corect l-au dat anchetatorii DIICOT. Procurorii ii acuza pe cei 3, alaturi de alti 45, ca au pus la cale organizatia criminala care a incercat sa se infiltreze in sistemul bancar romanesc.
Stan Mihai si Daniel Ruse sunt capii gruparii de crima organizata. Acestia au atacat sistemul bancar romanesc si au obtinut 4 milioane de euro, bani care s-au transformat usor in fum. Ambii au cel putin un lucru in comun: afacerile cu fier vechi.
Poate vi-l amintiti pe Stan Mihai din comuna Sintesti. El si fratele lui au fost jefuiti acum un an pe drumul spre Jilava, dupa ce au scos dintr-o banca 180.000 de euro. Acum, anchetatorii se inteaba daca nu cumva sumele luate din banca nu si-au pierdut urma prin inscenarea unor jafuri.
Daniel Ruse este celalalt lider al retelei. Om de afaceri si candidat la primaria orasului Oltenita in 2008, Ruse nu a performat in nicio directie. In 2007, cu un an inainte de a candida la primarie, Ruse a castigat licitatia pentru o ferma de porci din oras, un mare complex biotehnic care in anii 90 hranea jumatate din sudul tarii si o parte din Capitala.
Acum, procurorii spun ca ferma de porci a fost folosita ca paravan pentru obtinerea unui imprumut garantat de stat de la bancile din capitala. Doar ca banii nu au fost investiti aici.
Un alt membru important, cel care ii aduna pe toti pentru a pune la cale strategia de obtinerea a imprumuturilor este fostul general DIE, Florian Dragos Diaconescu. Sef al Oficiului Argus, de pe vremea Securitatii, a devenit spaima oamenilor de afaceri din Predeal. Vecinii se feresc sa vorbeasca despre el. Sunt multi cei care se plang ca au fost inselati de el. Oamenii spun ca generalul ar avea cel putin 6 proprietati in Predeal, toate in apropiere de partia Clabucet.
Dintre acestea, doua blocuri de apartamente sunt scoase la vanzare, cu toate ca unul dintre ele, situat langa vila de protocol a lui Ceausescu, este disputat in instanta cu un profesor universitar din Bucuresti.
Acestia sunt doar trei dintre cei care ar fi organizat si pus la cale gruparea de crima organizata care a fraudat bancile din Romania.