Cazul de frauda bancara: Gruparea cuprinsese peste 80% din sistem. Inalti functionari din Senat, AVAS, ANAF si MEC, implicati
Gruparea Stan-Ruse, a castigat "un loc aparte" in cazuistica penala din cauza ca a reusit sa cuprinda peste 80 la suta din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului, precum si pentru amploare si complexitate, arata procurorii DIICOT in referatul cu propunerea arestarii.
Potrivit documentului, citat de Mediafax, gruparea initiata si coordonata de Mihai Stan si Daniel Ruse a reusit sa cuprinda peste 80 la suta din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului.
Anchetatorii arata ca in acest fel aceasta grupare are un loc aparte in cazuistica penala din cauza personajelor angrenate in fraudele comise, precum si din cauza prejudiciului insemnat.
"Avand in vedere numarul actelor materiale duse la bun sfarsit sau executate partial, cercul relational mentionat, prejudiciul creat, cat si faptul ca prin activitatea infractionala grupul a cuprins peste 80 la suta din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului, grupul Mihai Stan - Daniel Ruse isi castiga prin amploarea sa un loc aparte in cazuistica penala", noteaza procurorii DIICOT in documentul prin care cer arestarea a 33 de persoane in acest caz.
Potrivit procurorilor, functionari cu rang inalt din Senat, ministerele Economiei si al Agriculturii sau din ANAF, AVAS si Fondurile Nationale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural formau cercul relational al gruparii de fraude bancare.
"Astfel liderul gruparii, Mihai Stan, a reusit sa-si creeze un cerc relational extrem de important, cerc relational din care fac parte functionari cu rang inalt din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul Romaniei, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, ANAF, Fondul National de Garantare a Creditului Rural si alte structuri ale statului roman", noteaza anchetatorii in documentul citat.
Procurorii DIICOT au retinut 33 de persoane, printre care liderul gruparii, Daniel Ruse, si vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Saramet va fi cercetat in libertate in dosarul bancherilor acuzati de inselaciune si spalare de bani, in care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.
Aurel Saramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri in urma cercetarilor din acest dosar, va fi cercetat in libertate. Saramet a fost lasat sa plece de la DIICOT vineri, in jurul orei 00.15. El va fi chemat, cel mai probabil, in perioada urmatoare pentru a da noi declaratii.
Pe acelasi subiect: