Ce spun oamenii de afaceri despre deprecierea leului: vor urma scumpiri, iar consumul va scadea
Deprecierea leului in raport cu principalele valute va scumpi produsele importate, printre care alimentele si hainele, si va creste pretul excursiilor in strainatate, ceea ce implica o scadere a consumului si poate avea ca efect noi reduceri de personal in firme, sunt de parere oamenii de afaceri chestionati de Mediafax.
Indiferent daca firmele pe care le detin sunt exportatoare, si castiga din deprecierea leului, sau sunt active pe piata interna, si pierd din cauza scaderii monedei nationale, oamenii de afaceri spun ca populatia este cea care va avea cel mai mult de suferit.
De la inceputul anului, leul a scazut cu 4,5% in raport cu euro, o treime din pierdere fiind inregistrata in ultima saptamana, pe fondul tensiunilor de pe scena politica romaneasca. Daca la finalul anului trecut, euro era cotat la 4,3197 lei, in sedinta de vineri rata de referinta anuntata de BNR a fost de 4,5142 lei/euro, atingand un nou maxim istoric.
"Impactul devalorizarii leului in raport cu euro si dolar va fi unul imediat si negativ asupra populatiei. Efectul va fi de reducere a consumului. Multi au rate in euro, sau chirii, care cresc, iar banii care le raman sunt tot mai putini", a declarat omul de afaceri de origine libaneza Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din Romania, cu sase hoteluri pe litoral si doua in Bucuresti. Murad mai detine lantul de restaurante Spring Time, producatorul de pateuri Mandy si activeaza si pe piata imobiliara.
El spune ca turismul intern poate castiga, pentru ca excursiile in strainatate devin mai scumpe, iar o parte dintre romanii care vroiau sa plece vor alege sa isi faca vacantele in tara.
"Cel mai mult vor suferi importurile, vor fi cresteri de pret la produsele importate, dar cel mai important este efectul psihologic asupra oamenilor, care sunt in asteptare si renunta la o parte din cheltuieli. Oamenii politici trebuie sa inteleaga ca mai sunt si alte prioritati in aceasta tara. Sper ca aceasta situatie sa nu dureze, pentru ca daca va continua va avea un efect major asupra economiei", a spus Murad.
Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cu afaceri in agricultura, alimentatie si industria chimica, spune ca pentru companiile lui efectul deprecierii leului este unul pozitiv.
"Pe mine, ca exportator, cursul din aceste zile ma ajuta. Pentru economia romaneasca nu este o treaba atat de rea", a afirmat el. Niculae estimeaza ca in fiecare an exporta de 7-800 milioane de dolari.
Dragos Anastasiu, care detine grupul Eurolines, cu afaceri in turism si transporturi de persoane, afirma ca turismul extern devine din ce in ce mai scump si mai greu accesibil pentru romani. Totodata, si biletele de autocar si avion devin mai scumpe.
"Pentru noi, ca firma, nu are impact major aceasta devalorizare, dar cetateanul pierde. Dar cel mai grav este ca semnalul pe care il transmitem, de volatilitate si impredictibilitate, este catastrofal pentru investitorii straini", a spus Anastasiu.
Si proprietarul Mobexpert, Dan Sucu, spune ca grupul pe care il conduce nu pierde imediat, populatia fiind prima care va suferi.
"Orice fel de devalorizare conduce imediat la scaderea nivelului de trai. Noi suntem balansati in ceea ce priveste piata interna si importurile, dar influenta va fi asupra clientului. Este posibil ca in timp, insa, sa scada si vanzarile", crede Sucu.
Acesta a aratat ca aproape toate materiile prime si semifabricatele din industria mobilei sunt exprimate in euro, la cursul zilei.
"Cu totii vedem cel mult o stabilizare a pietei in urmatoarele luni si incercam sa ne mentinem cota, iar acest lucru il putem face doar prin micsorarea costurilor. Atat timp cat TVA este de 24%, exista doar perspectiva ca totul sa mearga si mai rau", a spus Sucu.
Toate produsele importate se vor scumpi direct proportional cu deprecierea leului, spune, la randul sau, Cristian Darmanescu, directorul general al importatorului de alimente Alfredo Foods.
"Se vor scumpi in interval de o luna-doua. Cel mai mult se vor simti in hypermarketuri si supermarketuri, unde o scumpire de 5% are un impact imediat. Din punctul meu de vedere, ca sa nu se scumpeasca alimentele ar trebui sa nu mai avem TVA aberant de 24%", a adaugat el.
Leul a fost relativ stabil in primele doua luni ale anului, insa apoi a inceput sa se deprecieze in raport cu euro, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro, iar apoi influentat de tensiunile politice din Romania.
In mandatul Guvernului Ungureanu leul a scazut cu 1,4%, iar de la inceputul lunii mai, cand USL a preluat puterea si Victor Ponta a devenit premier, moneda nationala s-a depreciat cu 2,5% in raport cu euro.
Pe acelasi subiect: