FMI crede ca lucrurile merg bine in Romania. Boc: "Nu este inca momentul de sarbatorire cu sampanie" VIDEO
Chiar daca misiunea FMI nu si-a incheiat evaluarea in Romania, Jeffrey Franks crede ca lucrurile merg bine in tara noastra. Declaratia a fost facuta la intalnirea cu presedintele Traian Basescu, caruia i-a spus ca cel mai important obiectiv trebuie sa fie continuarea cresterii economice si infiintarea locurilor de munca. Premierul Emil Boc, pe de alta parte, le-a spus celor de la FMI si CE ca Romania a iesit din recesiune, dar va mentine ritmul reformelor intrucat nu este inca momentul de sarbatorire cu sampanie.
Impreuna cu ministrul Finantelor, seful Guvernului i-a primit, la Palatul Victoria, cu membrii delegatiei FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
In fata jurnalistilor, Boc a avut cu oficialii straini o scurta discutie in care le-a explicat ca a dorit ca presa sa aiba acces, pentru putine minute, astfel incat sa obtina "imagini noi" cu delegatia FMI, seful delegatiei Fondului la Bucuresti, Jeffrey Franks, spunand ca este bine ca jurnalistii au putut intra, deoarece membrii delegatiei si-au schimbat garderoba.
"Am schimbat hainele de iarna, acum le avem pe cele de vara", a spus Franks.
Premierul a continuat sa discute in limba engleza cu membrii delegatiei, spunand ca, de la ultima vizita la Bucuresti a FMI, economia Romaniei a iesit din recesiune si a avansat "un pic".
"Desigur, nu este inca timpul de a ciocni sampanie si a sarbatori. Obiectivul nostru este sa mentinem ritmul reformelor, sa evitam greselile anului 2008 si sa consolidam cresterea economica. Provocarea noastra consta in a nu face niciun pas inainte, sa fim foarte precauti si sa nu ne intoarcem la populism", a spus Boc.
Franks l-a asigurat pe premier ca FMI apreciaza eforturile Guvernului de a respecta programul convenit si a creste din punct de vedere economic.
"Nu suntem la finalul misiunii, de obicei ne intalnim la sfarsit. Suntem abia la mijloc, dar cred ca avem niste vesti bune de anuntat, asa cum probabil ca stiti deja”, a spus Jeffrey Franks, la finalul intalnirii cu presedintele Traian Basescu.
"Daca vom continua sa aplicam masuri de austeritate, de exemplu sa platim arieratele acum si sa diminuam resursele pentru investitii, vom pierde impulsul de crestere a PIB", a declarat Traian Basescu.
Presedintele Basescu a insistat in fata delegatiei FMI ca statul trebuie sa ramana principalul investitor in economie, tocmai pentru ca Romania sa isi continue cresterea economica.
Pentru a juca insa acest rol, statul are nevoie de bani, iar pentru asta trebuie sa isi amane plata datoriilor. De exemplu, presedintele a spus ca datoriile sistemului de sanatate pentru medicamente si servicii ar trebui platite abia in octombrie-decembrie.
Punct de vedere diferit de cel al Fondului, care insista pe plata datoriilor statului si ale companiilor de stat. La randul ei, Opozitia spune ca guvernul va fi obligat sa ia prima transa din acest acord.
Deocamdata reprezentantii Fondului au declarat ca se vor intoarce la Washington cu semnale pozitive, mai ales pentru ca Romania a reusit in prima jumatate a anului sa mentina deficitul bugetar cu un milard de lei sub plafonul convenit.
La intalnirea cu FMI, presedintele a abordat si principiile rectificarii bugetare care urmeaza sa aiba loc in aceasta vara.
"Misiunea de evaluare a Programului Economic al Romaniei a apreciat progresele facute de tara noastra si s-au discutat masurile care trebuie sa fie luate pentru continuarea consolidarii fiscale si accelerarea cresterii economice. In acest context, s-au abordat principiile rectificarii bugetare care urmeaza sa aiba loc in aceasta vara. S-a pus accent pe nevoia de predictibilitate si transparenta in procedura bugetara. Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca sunt necesare masuri pentru indeplinirea programului de investitii publice al Romaniei, pentru cresterea gradului de utilizare a fondurilor de la Uniunea Europeana, precum si pentru reforme in sanatate si in intreprinderile de stat", potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.
In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).
Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: