BNR vrea de la banci si de la institutiile nebancare informatii suplimentare despre creditele peste 20.000 lei si date despre fraudele cu carduri
Bancomat
Bancile si IFN-urile din Registrul Special vor raporta, de la 1 mai, informatii suplimentare la Centrala Riscului de Credit pentru creditele peste 20.000 de lei, care se refera in principal la expuneri neperformante, improbabilitatea de plata sau restructurari de credite, potrivit unui proiect BNR.
Baza de date a Centralei Riscului de Credit va fi completata cu informatii noi referitoare la debitori si credite, datele solicitate fiind atat calitative, cat si cantitative, potrivit unui proiect de regulament BNR pentru modificarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei 2/2012 privind organizarea si functionarea Centralei Riscului de Credit.
Centrala este specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei banci, institutii financiare nebancare din Registrul special, a institutiilor de plata care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare sau a celor emitente de moneda electronica care inregistreaza un nivel semnificativ al activitatii de creditare fata de acei debitori care au imprumutat peste 20.000 lei, precum si a informatiilor referitoare la fraudele cu carduri produse de catre posesori.
BNR cere astfel bancilor si IFN-urilor sa declare suplimentar date referitoare la expuneri neperformante, improbabilitate de plata, restructurari/refinantari ale creditelor, sume lunare de plata, raportul valoarea creditului pe garantii, gradul de indatorare, dobanzi, valoarea activului ponderat la risc, factorul de conversie asociat partii extrabilantiere, expunerea la riscul de credit, ajustari la nivelul individual pentru depreciere si tip provizionare.
In plus, vor fi raportate informatii cu privire la detalierea serviciului datoriei in functie de numarul zilelor de intarziere la plata, detalierea tipului de ipoteci imobiliare si respectiv a valorii acestora.
In prezent, informatiile transmise catre CRC vizeaza tipul creditului, termenul de acordare, tipul garantiei si valoarea acesteia, serviciul datoriei, data acordarii si data scadentei, valuta in care s-a acordat creditul, suma acordata, suma datorata utilizata si neutilizata la momentul raportarii, suma restanta, credit/angajament luat impreuna cu alti debitori, stare credit, clasa de rating si probabilitatea de nerambursare.
De asemenea, sunt raportate date despre fraudele cu carduri comise de posesori, respectiv date identificare posesor card, tip card, valuta, data constatarii fraudei si suma fraudata.
Proiectul mai prevede ca netransmiterea informatiei de risc de credit sau transmiterea unor informatii eronate se sanctionea cu amenda de 500 de lei daca sunt identificati 20 debitori neraportati sau grupuri neraportate, respectiv raportati/raportate eronat. La aceasta suma se adauga cate 25 de lei pentru fiecare debitor sau grup neraportat, precum si pentru cei raportati eronat identificati peste numarul de 20.
Pe acelasi subiect: