Institutiile financiare nebancare vor putea cofinanta proiectele din agricultura cu fonduri europene
Agricultura. Sursa foto: Mediafax
Institutiile financiare nebancare, inclusiv companiile de leasing, vor putea sa acorde cofinantari pentru proiectele din domeniul agriculturii care beneficiaza de fonduri europene in programul 2014-2020, dupa ce Ministerul Agriculturii va semna zilele urmatoare un protocol cu asociatia ALB Romania.
"Am reusit sa ne regasim la masa de negocieri pentru recunoasterea IFN-urilor in general si a leasingului in special ca sursa de cofinantare pe programul fondurilor europene pentru agricultura pentru exercitiul financiar 2014-2020. (...) Membrii ALB care doresc vor adera la acest protocol, fiind recunoscuti ca institutii de cofinantare care urmeaza a fi recomandate mai departe de catre Ministerul Agriculturii ca sursa de cofinantare celor care vor sa atraga fonduri europene", a declarat joi secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania, Adriana Ahciarliu, scrie Mediafax.
Ea a aratat ca expertii juridici ai asociatiei au lucrat impreuna cu reprezentantii ministerului pe textul de directiva care trebuie implementata si la proiectul de protocol intre cele doua entitati.
Pe datele actuale, cofinantarea in sistem leasing prezinta dezavantajul unei durate scurte a contractului, de maxim doi ani, cat reprezinta faza de implementare a proiectului, reprezentantii ALB solicitand ministerului ca perioada contractuala sa fie extinsa si pe durata monitorizarii, astfel incat dreptul de proprietate sa fie transferat la finalul acesteia.
"La acest moment al discutiilor, leasingul este recunoscut doar pe perioada de implementare. Finantarea este recunoscuta pe doua perioade distinct, cea de implementare si cea de monitorizare. Prima merge pana la maxim doi ani, leasingul este recunoscut ca sursa de cofinantare, cu impunerea transferului de proprietate cu 60 de zile inainte de termenul de implementare, ceea ce face leasingul neatractiv din cauza perioadei mai scurte, conditii in care rata de plata va fi destul de mare pentru client", a spus Ahciarliu.
In schimb, perioada de monitorizare ajunge pana la 4-5 ani, astfel ca asociatia a propus ca transferul de proprietate sa se realizeze cu 60 de zile inainte de incheierea perioadei de monitorizare.
"A ramas in textul protocolului pe care-l asteptam semnat de minister ca acest aspect sa devina text renegociabil in faza a doua a acestui instrument. (...) Vom porni in formula care este acum, cu recunoasterea IFN-urilor din Registrul Special al BNR ca parteneri in cofinantare de catre minister, iar pentru leasing maxim 2 ani perioada de implementare, urmand ca in viitorul apropiat sa lucram cu MADR la o solutie de prelungire a contractelor de leasing pana la finele perioadei de monitorizare", a punctat secretarul general.
Ministerul Agriculturii le-a transmis celor de la ALB ca impunerea perioadei pentru contractul de leasing provine din textul de directiva, aspect analizat ulterior de asociatie, care nu a regasit aceasta impunere, urmand sa solicite in perioada urmatoare un punct de vedere de la Comisia Europeana.
Piata de leasing financiar a inregistrat anul trecut un avans de 7% fata de 2013, la 1,32 miliarde euro, sustinuta de avansul segmentului auto cu 14%, la un miliard de euro, in timp ce leasingul de echipamente a avut o scadere de 11%, la 282 milioane euro.
Pe acelasi subiect: