BCE va injecta 40 mld. euro in piata, in urmatorii trei ani, prin cumpararea de obligatiuni, ca parte a unui program de sprijinire a economiei europene
Mario Draghi, BCE
JPMorgan Chase estimeaza ca Banca Centrala Europeana va cumpara obligatiuni garantate cu active in valoare de pana la 40 miliarde de euro in urmatorii trei ani, ca parte a unui program mai amplu de sprijinire a economiei europene, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.
BCE va limita achizitiile la titlurile nou emise si se va concentra pe obligatiunile cu cele mai mari ratinguri de credit, se arata intr-o nota a analistilor JPMorgan. Bancile europene au vandut in acest an obligatiuni garantate cu active in valoare de aproximativ 47 miliarde de euro.
Obligatiunile garantate cu active includ o gama larga de credite de consum si ipotecare, care permit bancilor sa isi imparta riscul de default, incurajand astfel acordarea de noi imprumuturi.
BCE intentioneaza sa cumpere astfel de obligatiuni pentru a stimula creditarea in sectorul companiilor mici si mijlocii private, sector in care activeaza aproape 70% din angajatii UE, afirma analistii JPMorgan, care apreciaza ca BCE ar trebui sa extinda programul si in alte sectoare.
Piata europeana de obligatiuni garantate cu active este estimata la 1.200 de miliarde de euro.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat recent ca institutia pe care o conduce ar putea sa cumpere active din sectorul privat pentru a extinde oferta de credite in UE.
De altfel, multi analisti se asteapta ca Draghi sa anunte dupa sedinta de politica monetara de vineri un nou pachet de masuri pentru stimularea cresterii economice pe continent, dupa ce o serie de state, in frunte cu Germania, Franta si Italia, au raportat stagnare sau chiar declin in trimestrul al doilea.
Mai mult, inflatia anuala din zona euro a incetinit in luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub tinta asumata de BCE.
Co-presedintele Deutsche Bank, Anshu Jain, sustine ca masurile BCE pot ajuta economia UE "doar pana la un punct" si ca este de datoria fiecarui guvern sa implementeze programe si reforme pentru a asigura o crestere sustenabila.
"Ne apropriem de momentul in care bancile centrale nu mai pot face mare lucru pentru stimularea economiei europene. Avem nevoie de reforme structurale si de noi credite", a declarat miercuri Jain intro conferinta la Frankfurt, citat de Bloomberg.
Pe de alta parte, analistii Goldman Sachs sunt de parere ca BCE nu va lua nicio actiune decisiva in sedinta de vineri, nici in privinta ratei dobanzii de politica monetara, nici in ceea ce priveste lansarea unui program la scara larga pentru sprijinirea cresterii economice.
"In ciuda unei inflatii mai scazute decat anticiparile si a activitatii economice precare, ne asteptam ca BCE sa mentina actualul status-quo", au declarat analistii, citati de MarketWatch.
Majoritatea economistilor se asteapta ca BCE sa reduca dobanda de politica monetara cu pana la 0,1 puncte procentuale, de la actualul minim record de 0,15% pe an.
Pe acelasi subiect: