ANPC cere bancilor sa taie 25% din datoriile celor cu credite in franci. Protestele "rata in monede" starnesc primele reactii
"Nicio banca din Romania nu si-a avertizat clientii despre riscul la care se expun pastrandu-si creditele in franci elvetieni". Iata concluzia Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, dupa o analiza a contractelor semnate de oameni.
ANPC anunta ca va da in judecata doua dintre institutiile financiare, pentru ca a gasit clauze abuzive. Intre timp, unii clienti, ajunsi la limita rabdarii, isi plateasc ratele in monede sau bancnote de 1 leu, in semn de protest. "Este un abuz de drept", "Nu sunt de buna credinta" considera reprezentantii uneia dintre bancile vizate.
Madalin Neagu si-a achitat ratele la o banca din Bucuresti in plati succesive de 1 leu sau 50 de bani.
Madalin Neagu: "Acestea sunt platile pe care le-am facut. Peste 30 de plati sunt plati de 0,12 franci. E o plata partiala. Acest protest a avut doar in vedere atentionarea bancilor de a ne lua in serios. Nu am intentionat sa provocam neplaceri altor clienti."
Cei de la banca sustin ca unii clienti au devenit violenti, iar angajatii au fost nevoiti sa cheme politia. Madalin neaga acuzatiile. Chiar si-asa, banca a decis ca de joi sa accepte cel mult 5 plati succesive pe zi, pentru a descuraja boicotul.
Banca spune ca modalitatea de boicot este de fapt un abuz de drept si considera ca protestul clientilor ar fi de rea-credinta, deoarece acestia nu ar fi dispusi sa isi discute situatia concreta, dar pe de alta parte blocheaza activitatea bancii si a celorlalti clienti. clientii neumultumiti spun ca recurg la aceasta forma de protest tocmai pentru ca bancherii nu ar fi dispusi sa negocieze.
Madalin Neagu: "Am folosit, prin mijloace pasnice si legale, aceasta modalitate pentru a le atrage atentie ca, in ciuda a ce comunica prin orice fel de mijloace, ca sunt dispusi la negocieri cu clientii, in ultimii 8 ani n-au fost dispusi sa faca nimic."
Marius Alexandru Dunca, presedinte ANPC: "In niciun contract de credit nu e stipulat ca trebuie sa platesti o singura data. Poti sa platesti de mai multe ori intr-un leu, doi lei, 10 lei."
Pe fir au intrat si cei de la ANPC, care de la inceputul anului au primit peste 200 de reclamatii. Inspectorii cer ca bancile sa taie cu 25% datoriile clientilor care au credite in franci. Este cea mai mare reducere ceruta pana acum de o autoritate a statului.
Acum, la ANPC se analizeaza ofertele bancilor din perioada in care se acordau imprumuturi pe banda rulanta, cum ar fi aceasta brosura care le spunea clientilor ca francul este una dintre cele mai stabile monede.
Miercuri, deputatul Andreea Paul, care a insotit in ultimele saptamani un client la negocierile cu banca, a anuntat pe o retea de socializare ca omul a obtinut conversia in lei la cursul zilei si o reducere a datoriei cu 15%, daca isi plateste la timp ratele timp de 6 ani. Deputatul spune ca rata lunara a scazut astfel aproape de nivelul pe care clientul il considera suportabil.
Pe acelasi subiect: