Povestea familiei din Ploiesti care si-a pierdut casa si este inca datoare la banca, din cauza aprecierii masive a francului elvetian
Franci elvetieni. Foto: Mediafax
O familie din Ploiesti care are credit in franci elvetieni si-a pierdut casa intrucat nu si-a mai putut achita ratele si, mai mult, are in continuare datorii catre banca. Deocamdata, oamenii stau inca in locuinta intrucat a fost cumparata de o cunostinta, insa noul proprietar a scos-o iar la vanzare.
D. M., din Ploiesti, este unul dintre romanii care au un credite in franci elvetieni si care, la un moment dat, pe fondul cresterii excesive si rapide a monedei, nu si-au mai putut achita ratele la banca, scrie Mediafax.
Barbatul spune ca a contractat imprumutul in valoare de 67.000 de franci elvetieni in anul 2007, atunci cand aceasta moneda era cotata la aproximativ 1,8 - 1,9 lei, si si-a cumparat un apartament cu doua camere in Ploiesti, rata lunara pe care trebuia sa o achite bancii fiind, la acea vreme, de 800-900 de lei.
"In 2007 am luat de la banca 67.000 de franci elvetieni. Atunci erau echivalentul a 50.000 de euro. Aveam niste venituri frumusele, ma descurcam, am platit fara probleme o vreme, pana cand francul a inceput sa creasca, sa creasca si sa creasca. La un moment dat ajunsesem in situatia de a plati catre banca 500 de franci lunar. Am doi copii, unul are 15 ani si jumatate, iar altul are cinci ani. Pe cel mare am incercat sa-l mai ferim pentru ca intelege tot, sta mai mult la parintii mei. Cel mic, imi place sa cred ca nu intelege toata aceasta situatie in care am ajuns", spune barbatul din Ploiesti.
Toata familia sa a locuit, pana in toamna anului trecut, in apartamentul cumparat cu banii din creditul in franci elvetieni. Dupa ce francul a inceput sa creasca, achitarea ratelor a fost tot mai anevoioasa, devenind un cosmar pentru familie, in conditiile in care barbatul si-a pierdut locul de munca.
"Ajunsesem sa fie nevoie sa dau lunar vreo 20 de milioane de lei vechi. Am decis sa ma duc sa vorbesc cu ei. Le-am propus, le-am cerut sa ma ajute si sa ma lase sa dau lunar cate 10 milioane de lei vechi. Nu au vrut. Nu s-a putut face nicio intelegere cu banca", spune barbatul.
Dupa ce familia nu a mai putut plati ratele, la care se adaugau dobanzi si penalitati de intarziere foarte mari, banca le-a scos apartamentul la vanzare prin licitatie. In scurt timp, oamenii s-au trezit cu locuinta vanduta, la pretul de 100.000 de lei. Norocul lor a fost ca apartamentul a fost cumparat de o cunostinta, care inca le permite sa locuiasca in continuare acolo.
Oamenii stiu insa ca la un moment dat, cat de curand, vor fi nevoiti sa plece din locuinta intrucat aceasta a fost scoasa din nou la vanzare de catre actualul proprietar.
Mai mult, desi au ramas fara casa, datoriile catre banca nu s-au stins, iar creditul contractat in urma cu opt ani ii va urmari in continuare intrucat mai au inca de platit pentru a-l achita in totalitate, in conditiile in care valoarea casei nu a acoperit valoarea sumei contractate de la banca.
La acest moment, barbatul nu are serviciu, sotia sa fiind singura care aduce bani in casa. El spune ca se asteapta ca atunci cand se va angaja banca sa ii puna poprire pe salariu.
Avocata Veronica Dinulescu afirma ca situatia acestei familii din Ploiesti nu este singulara, existand tot mai multe cazuri in care familii cu credite in franci elvetieni au ramas si fara casa si datoare in continuare catre banci, deoarece valoarea locuintei vandute de banca nu a acopeit valoarea creditului.
La randul sau, avocata Greti Mihulescu afirma ca familiile ramase fara case sunt urmarite de banci toata viata pentru creditul ipotecar contractat, intrucat, de obicei, locuinta scoasa la licitatie este vanduta la un pret care nu acopera valoarea creditului.
Pe acelasi subiect: