Analiza FT: Ce se intampla daca o tara din zona euro intra in incapacitate de plata
Europa se clatina din ce in ce mai tare, iar liderii politici par ca au epuizat toate scenariile pentru a indrepta acest lucru. In acelasi timp, moneda europeana da semne de oboseala, iar criza datoriilor publice se adanceste.
Atitudinea cancelarului german, Angela Merkel, care a aparat moneda euro in ultima perioada, este una larg impartasita de alti lideri europeni. Iar acest lucru inseamna ca politicul nu va aceasta criza a datoriilor suverane din Europa sa submineze moneda unica, scrie Financial Times.
Atat timp cat acelasi nivel de capital politic va fi investit in sustinerea euro, uniunea monetara va supravietui. Totusi, discutiile, din acesta saptamana, dintre investitori si unii dintre politicienii europeni au vizat intrarea in incapacitate de plata a Greciei. Iar, cel mai probabil, aceasta ipoteza este departe de a fi inevitabila.
Ce trebuie sa faca statul elen
Planul A, in viziunea autoritatile europene, prevede ca statul elen sa implementeze detaliile acordului din 21 iulie. Potrivit intelegerii, Greciei i-a fost oferit un al doilea program de imprumut de 109 miliarde de euro, inclusiv garantia ca statul elen se va imprumuta de la alte tari europene si de la Fondul Monetar International cu rate de dobanda mici.
In plus, sectorul privat va fi si el implicat in usurarea datoriei Greciei. Concret, Fondul european pentru Stabilitate Financiara va deveni un mecanism mai flexibil pentru a limita o contagiune in zona euro. Pana in 2013, se asteapta ca acest mecanism sa asigure o mai buna guvernanta economica zonei euro si sa functioneze si ca un fond, care garanteaza tarilor cu dificultati de imprumut pe pietele financiare accesul rapid la credite. Si asta pana cand vor fi din nou capabile sa intre pe piete.
Acesta este planul, dar, intre timp, s-a intamplat ceva imprezibil - a venit criza. In aceste circumstante, Grecia ar putea intra in incapacitate de plata. Mai mult, pentru ca Atena nu reuseste sa adune destui bani din taxe pentru a-si finanta serviciile publice, ar putea ajunge in situatia in care nu-si va mai putea plati nici obligatiile interne. Asta inseamna ca angajatii din sectorul public vor ramane fara salarii, iar sistemele de asigurari sociale s-ar putea prabusi. Pentru ca statul elen ar ramane fara bani, bancile ar fi si ele in dificultate.
Blocarea, chiar si temporara, a sistemul de plati ar amplifica problemele. Pentru a reporni viata economica normala, Grecia ar avea nevoie de recapitalizarea bancilor sale. In cazul in care creditorii ar vrea sa imprumute bani Atenei, consecintele directe s-ar opri aici. Dar, gasirea de noi creditorii dupa intrarea in incapacitate de plata nu este deloc usoara.
Efectele asupra zonei euro
Efectele unui default nu se vor limita la Grecia pentru ca investitorii se vor intreba cine urmeaza. Iar in incercerea de a evita pierderi mari, banii vor ajunge la tarile care sunt considerate avand un risc mai scazut. Sumele despre care vorbim sunt uriase, iar totul ar pune o eticheta de "tari cu risc" subminand astfel increderea in economiile din zona euro.
Riscul de contagiune este foarte mare, iar tarile vor ajunge sa se imprumute in termeni deloc rezonabili si tot mai mult. Asa ca tot mai multe statele ar putea decide sa intre in incapacitate de plata.
Singura sansa ar fi ca Banca Centrala Europeana sa actioneze precum un "intrerupator" de circuit si sa cumpere obligatiuni suverane ale tarilor aflate sub presiune. Dar si acest lucru ar presupune un acord al statelor din zona euro. Daca nici in aceasta situatie acestea nu vor ajunge la o solutie comuna, atunci si alte tari ar putea urma traseul Grecie, care revine la moneda nationala, dupa ce iese din zona euro. Aceasta ultima varianta are insa riscuri enorme. Cand Atena va intra in incapacitate de plata, exista un mare risc ca moneda europeana si Europa sa se prabuseasca.
Citeste si
Cum fac americanii afaceri in stil balcanic. Basescu: "Contractul cu Bechtel a fost nefericit" VIDEO