Prezenta lui Timothy Geithner la Wroclaw i-a nemultumit pe multi ministri europeni. De altfel, unii dintre ei n-au ezitat sa atraga atentia ca Statele Unite au propriile probleme, deloc minore, in materie de echilibrare bugetara.

Seful trezoreriei americane a cerut zonei euro sa puna la bataie mai multi bani pentru a rezolva interminabila criza a datoriilor. Totodata, el ar fi atras atentia atentia asupra "riscului unei cascade de falimente", daca europenii nu pun capat divizarii. O mustrare pe care cei vizati n-au gustat-o deloc. "Nu discutam cresterea fondului de stabilitate cu un un stat care nu este membru al zonei euro", spune Jean Claude Juncker, presedintele Eurogroup.

Pe de alta parte, aceiasi lideri europeni recunosc ca e nevoie de o voce si mai ales de o vointa comuna, in cadrul Uniunii."Ar trebui sa ne intoarcem la disciplina verbala", adauga Juncker.

Adica, exact ce spunea si presedintele Comisiei Europene. Jose Manuel Baroso condamna cuvintele nepotrivite ale unor lideri, care agita bursele si provoaca fluctuatii ale monedei unice. Dar ezitarile si contradictiile continua netulburate. Dupa ce acelasi Jose Manuel Baroso vorbea de lansarea euroobligatiunilor drept singura solutie de iesire din impas, cancelarul Germaniei a tinut sa puncteze ferm inca o data.
 
"Eu am expus  felul in care vad solutionarea crizei si - atat timp cat eu si guvernul meu vom conduce Germania - aceasta solutie nu va include in niciun caz colectivizarea datoriilor. Dragi doamne si domni, nu  vor fi euroobligatiuni!", a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Dupa vestile de sambata de la Atena, premierul grec George Papandreou si-a anulat o calatorie in SUA pentru a se ocupa de problemele Greciei, scrie Reuters. Chiar si asa, ministrul de Finante, Evangelos Venizelos, a negat orice zvonuri legate de o iminenta intrare a Greciei in faliment si spune ca nu acesta este motivul pentru care premierul si-a anulat vizita in SUA.

"Comentariile si analizele despre defaultul (incetare de plati) sau falimentul Greciei nu sunt doar iresponsabile ci si ridicole", a afirmat Venizelos intr-un comunicat.

El a adaugat ca Grecia este in fiecare weekend tinta unor atacuri organizate din partea speculatorilor de pe pietele internationale.

Intra Grecia in faliment?

Vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, care detine si functia de ministru de Externe, a declarat ca este posibil evocarea unui faliment al Greciei, ca scenariu alternativ, in conditiile in care datele referitoare la situatia finantelor publice elene nu sunt inca disponibile.
Spindelegger a subliniat ca este asteptat rezultatul discutiilor dintre autoritatile de la Atena si reprezentantii troicii formate din Comisia Europeana (CE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), care vor avea loc luni, prin intermediul unei teleconferinte.

Seful diplomatiei austriece a subliniat ca daca UE lasa Grecia sa intre in faliment, trebuie sa tina seama de impactul scenariului asupra altor tari aflate in dificultate.

Ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, nu a exclus, la reuniunea din Polonia a ministrilor de profil din UE, ca falimentul Greciei ar putea fi o solutie preferabila unui plan de salvare prea costisitor. "Daca ne vom afla intr-o situatie in care salvarea va fi mai scumpa decat o alternativa precum default-ul platilor (incetarea de plati), va trebui sa reflectam asupra acestei alternative", a spus Fekter.

Ea a adaugat ca deocamdata nu este cazul.
 

Citeste si

Google investeste 500 de mil. de dolari pentru a transforma YouTube intr-un canal TV