Biris a argumentat ca in prezent exista in jur de 300.000 de firme care angajeaza si care retin impozitul la sursa, pentru care controlul este oricum anevoios.

”In momentul in care vom avea 7 milioane de contribuabili in loc de 300.000, are Ministerul Finantelor, ANAF, are statul capacitatea sa faca aceste controale, sa urmareasca? E o intrebare pe care am senzatia ca nu si-au pus-o cei care au redactat aceasta propunere de modificare a codului fiscal. Si cat costa acest lucru?”, a spus Biris, citat de News.ro.

Acesta a spus ca exista mai multe probleme importante legate de acest proiect, care nu au fost evaluate corespunzator.

Din pacate, in Romania sunt foarte multi oameni care isi duc viata de azi pe maine. Nivelul veniturilor nu le permite sa faca economii. In momentul in care acesti oameni vor avea in buzunar tot salariul, este putin probabil ca nu il vor cheltui. Anul urmator va veni decizia de impunere pentru tot impozitul pe tot anul. De unde vor lua banii?”, se intreaba fostul secretar de stat.

Impozitul pe venit ar urma sa fie aplicat, de anul urmator, in functie de un venit anual global pe gospodarie, insa o gospodarie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat in functie de numarul de persoane care fac parte din acea gospodarie, precum si la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casa si masina (RCA), abonament la sala de fitness si dans, bilete la cinema, carti, medicamente sau sustinerea unor entitati nonprofit, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal aflat in discutie si obtinut de Profit.ro.

De asemenea, gospodariile cu venituri mici in care se afla copii minori vor primi, in anumite conditii, sprijin financiar din partea statului.

Astfel, o gospodarie formata dintr-o singura persoana va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodata, va avea dreptul la deduceri cumuland intr-un an 2.000 de lei (in cazul in care plafonul neimpozabil lunar nu variaza). Din venitul total obtinut de acea persoana intr-un an se scad in prima faza cei 24.000 de lei, dupa care se scad si deducerile pana la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce ramine statul ar urma sa aplice un impozit de 10%.

Nu vor fi luate in calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodarie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie; veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni sau de mostenitorii acestora; veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; veniturile a caror sursa nu a fost identificata.

Detalii despre modificarea Codului Fiscal gasiti AICI.