Oprescu (ARB): Sistemul bancar romanesc are un indicator de solvabilitate de 18%,unul dintre cele mai mari din regiune
Sistemul bancar romanesc are un indicator de solvabilitate de 18%, fiind unul dintre cele mai mari din regiune. Pentru prima data, in 2015, se observa o crestere a creditului neguvernamental, a declarat, miercuri, Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor si CEO Alpha Bank Romania.
"Sistemul bancar romanesc s-a dovedit foarte rezilient in aceasta perioada. Putem spune ca indicatorul de solvabilitate din sistemul bancar romanesc este unul dintre cele mai mari, daca nu cel mai mare din regiune, cu 18%. Suntem printre putinele sisteme bancare europene care nu a avut niciodata nevoie de bani de la stat. Sistemul a contribuit singur la dezvoltarea economica. Poate unii se refera la faptul ca sistemul bancar a fost impiedicat de partea politica sa se dezvolte, dar nu este neaparat asa. Exista un anumit nivel de concurenta ridicata in sistemul bancar romanesc. Sectorul bancar romanesc a inceput sa contribuie tot mai mult la economia romaneasca. Pentru prima data, in 2015, in intregul sistem bancar romanesc vedem creditul neguvernamental crescand. Inseamna ca aceasta creditare se extinde in piata. Creditarea corporatista creste si ea", a afirmat Oprescu.
El spune ca segmentul creditelor ipotecare va continua sa creasca in anii urmatori, la ora actuala cota de piata a acestora fiind de 10% din total piata.
"Segmentul reprezentat de creditele ipotecare va creste, ceea ce se intampla de vreo 4-5 ani incoace. Are o cota de peste 10% si este singurul segment din creditul neguvernamental care a crescut si va continua sa creasca. Suntem optimisti in privinta creditarii ipotecare in Romania. Recent, am fost la Parlament si am obtinut Rezolutia finala in Comisia de buget-finante privind obligatiunile garantate cu active, pentru ca vor creste sursele de finantare active. Asta ne va face sa fim conectati la pietele de capital europene si ne va permite sa crestem si mai mult. Trebuie sa fim atenti la asta si la un echilibru pe care trebuie sa il avem. In primul rand, intotdeauna exista multa protectie a consumatorilor, dar cand incepi sa intelegi cum se sustine conceptul de protectie a consumatorilor, constati ca el submineaza protectia acestora. Romania va putea atrage capital cat are nevoie pentru a sustine cresterea economica a Romaniei", a spus presedintele ARB.
Sergiu Oprescu a adaugat ca schimbarea comportamentului clientilor, creditele neperformante, supra-reglementarea si concurenta din partea institutiile nebancare reprezinta o parte dintre pilonii cu impact important asupra sistemului bancar romanesc.
"In opinia mea, trei lucruri au avut impact asupra noastra. Primul este reprezentat de creditele neperformante, schimbarea comportamentului clientilor si modalitatile noi in care se gestioneaza riscul, plus guvernanta corporatista. Toate aceste lucruri insemnau provocari si sistemul bancar trebuia sa se ajusteze pe baza regulata. In al doilea rand, ajungem la un mod in care supra-reglementam. De fiecare data cand apare o criza, avem tendinta sa supra protejam. Sper ca vom avea intelepciunea, in Romania, sa avem o structura corecta intre nivelul de reglementare si inovatie. Eu ma pun si in locul clientilor, care vin la banca si vor sa-si exercite drepturile de client. Bancile sunt insa stranse de noul sistem de reglementare. Un al treilea pilon este concurenta continua din partea activitatilor adiacente, iar aici includ entitati bancare nefinanciare. Acestea iau o parte din ceea ce pe vremuri era doar apanajul bancilor. Personal, nu ma lupt cu aceste entitati. Simt ca aceasta concurenta ne va ajuta pe noi, sistemul bancar, sa fim constructivi. Va aparea un moment in care 'shadow bankingul' va fi reglementat. Din punctul de vedere al clientilor nu va conta ce va face sectorul bancar sau entitatile nebancare", a explicat Oprescu.