Deloitte: Fuziunile si achizitiile, o necesitate pentru sistemul bancar romanesc, in 2016. Vor avea loc "miscari" si tranzactii pe piata bancara. Pentru cate nume de banci e loc in Romania
Punerea portofoliilor impreuna, prin activitati de fuziuni si achizitii, reprezinta o necesitate pentru sistemul bancar din Romania in anul 2016, potrivit Deloitte Romania.
Mai mult de jumatate din bancile din Romania nu au scala suficienta, dar cat de rapid o sa se intample acest proces (de fuziuni si achizitii - n.r.) depinde mult de factori din afara Romaniei, de decizii in Grecia, de evolutia economiei in Europa, de confortul pe care il au bancile-mama ca sa isi asume diverse decizii si investitii, a declarat Oana Petrescu, partener coordonator al diviziei de consultanta a Deloitte Romania.
"Strategic, toate bancile stiu ce sa faca cu portofoliile lor, asteapta momentul oportun", a apreciat Petrescu, transmite Agerpres.
Pe piata bancara din Romania este loc pentru 5-6 banci mari, 5-6 banci medii si alte cateva de nisa, cum ar fi banci specializate pe finantarea agriculturii sau IMM-urilor, a spus, la randul sau, Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte Romania.
In opinia sa, in urmatorul an vor avea loc "miscari" si tranzactii pe piata bancara din Romania.
Hassan a declarat ca bancile care ar putea disparea de pe piata autohtona nu sunt neaparat cele mici, pentru ca pot exista pe piata banci de nisa foarte profitabile.
Un alt aspect hotarator este si decizia actionarilor bancilor-mama, care nu are neaparat legatura cu performanta financiara a subsidiarei locale, Hassan mentionand exemplul bancii RBS Romania, care era o banca profitabila in Romania, dar pentru care s-a luat decizia la nivel de grup sa se renunte la anumite piete, printre care si tara noastra.