Cea mai importanta privatizare a ultimilor cinci ani. Oferta Electrica a fost subscrisa 200%, investitorii provin din Romania, Polonia si SUA
Joi, 26 iunie, s-a incheiat cea mai importanta privatizare a ultimilor cinci ani. 51% din compania de stat Electrica, cea care furnizeaza energie pentru 3,5 milioane de gospodarii, a fost vanduta investitorilor din: Romania, Statele Unite, Marea Britanie si Polonia. Suma obtinuta nu a fost inca facuta publica. Se stie doar ca cererea a fost de trei ori mai mare decat numarul de actiuni pe care statul le-a scos la mezat.
Oferta Electrica a fost subscrisa 200%, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, adaugand ca a cerut sindicatului de intermediere sa analizeze posibilitatea de a creste procentul acordat retailului din Romania de la 15% la peste 20%.
"Obiectivul privind subscrierea a fost depasit. 200% subscriere. Azi am cerut sindicatului de intermediere sa analizeze posibilitatea, tinand cont de oferta de pe retail, cresterea procentului acordat retailului, care era de 15%. Intentia este de a acorda retailului din Romania peste 20%. Sindicatul de intermediere analizeaza aceasta propunere. Vorbim despre cea mai mare intentie de listare de pe piata de capital din Romania petrecuta vreodata. Este prima privatizare pe care vrem sa o realizam folosind exclusiv piata de capital. Ma satisface nivelul de subscriere, unul confortabil. Majoritarea investitorilor institutionali provin din Romania, Polonia, Anglia si SUA", a spus Nicolescu, citat de Mediafax.
La randul sau, Gabriel Dumitrascu, directorul general al Directiei Generale de Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie, a declarat ca IPO-ul Electrica a generat un raspuns semnificativ al investitorilor, mai ales ca in Europa mai erau in derulare 22 de IPO-uri, din care unele au esuat, cum ar fi Wizz Air, care nu a primit raspuns suficient de la investitori.
"Mediul ne-a fost ostil, chiar din prima zi de listare. Transa de 7% pentru retail mici a avut ca suport peste 12,4 milioane actiuni a fost suprasubscrisa, peste 42 milioane de cereri, dintre care 8,5 milioane actiuni solicitate in transa garantata care era de pana la 10 milioane actiuni. Restul sunt subscrieri pe transa deschisa. Investitorii mari au avut o alocare de 8% din oferta, 14,1 milioane actiuni, care a generat o cerere de peste 120 milioane. Semnificativ. Subscrierea s-a dublat in ultima zi, asta spune mult", a afirmat Dumitrascu.
El a spus ca retailul romanesc va fi suplimentat: "Am convenit ca este bine sa bonusam suplimentar pe retailul romanesc. Vom vedea la ce intelegere agreata de parti vom ajunge. Prin alocare urmarim un al doilea obiectiv care tine de evolutia buna a actiunilor pe piata secundara."
Un volum de 85% din actiunile scoase la vanzare merge catre investitorii institutionali, in timp ce investitorii mici de retail au alocate 7% din titluri, iar investitorii mari de retail 8%.
Avand in vedere intentia de a suplimenta transele disponibile investitorilor de retail cu 5%, investitorii institutionali ar urma sa primeasca 80% din actiunile vandute in oferta, iar investitorilor de retail le va reveni un pachet de 20% din titluri.
Astfel, transele destinate investitorilor de retail ar putea ajunge la un volum total de 35,437 milioane de actiuni, fata de 26,578 milioane de titluri alocate initial in prospect, in timp ce volumul disponibil investitorilor institutionali ar urma sa fie de 141,751 milioane de actiuni, fata de 150,610 milioane titluri in prealabil.
Investitorii mari de retail au subscris peste 120 milioane de actiuni in cadrul ofertei Electrica prin 953 de ordine, cerere care depaseste de 8,4 ori volumul scos la vanzare conform prospectului pe acest segment, de 14,175 milioane de titluri. Cel mai mare ordin depaseste 3,5 milioane de actiuni si au fost introduse mai multe subscrieri pentru peste 3 milioane de tiluri, potrivit brokerilor.
Investitorii mici de retail au subscris doar 8,271 milioane de actiuni prin ordine pentru pachetul minim garantat de pana la 1.000 de titluri, mecanism limitat la 10 milioane de titluri.
Oferta prin care statul va vinde catre investitori privati 51% din actiunile Electrica a inceput luni, 16 iunie, si s-a incheiat miercuri. Compania vrea sa atraga minimum 435 milioane euro. Aceasta ar urma sa fie cea mai mare oferta publica derulata vreodata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), chiar si la pretul minim depasind operatiunea prin care statul a vandut anul trecut 15% din actiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).
Pe acelasi subiect: