Ministrul Comunicatiilor: "Privatizarea Postei se va incheia la sfarsitul anului. Iunie 2012 este un termen nerealist"
Privatizarea Postei Romane se va incheia la finele acestui an sau in primele luni ale anului 2013, nu in iunie 2012, asa cum s-a convenit in urma discutiilor cu FMI, termenul avansat initial fiind unul nerealist, a declarat, joi, ministrul Comunicatiilor, Razvan Mustea, intr-o conferinta de presa.
"Posta Romana este cel mai mare angajator si o companie foarte importanta pentru statul roman, unde detine 75% din capitalul social. Nu sunt de acord cu privatizarea operatorului postal cu orice pret si in orice conditii. Vrem sa identificam un investitor serios pentru Posta Romana. Dupa incheierea acestui proces, statul va ramane majoritar, cu 51% din capital", a spus Razvan Mustea.
Celalalt actionar al Postei este Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.
Ministrul a adaugat ca privatizarea companiei va incepe cu selectarea unui consultant juridic, demers care se va incheia in cel mult o Luna, urmat de alegerea unui consultant de privatizare.
"Privatizarea operatorului postal se va incheia in 5-8 luni. Prin urmare, sper ca pana la finele acestui an sau in primele luni ale anului 2013 sa incheiem acest proces", a spus Razvan Mustea, care a adaugat ca mai multe companii de profil s-au aratat interesate de Posta, printre care se numara si operatorul postal national din Belgia.
La sfarsitul anului 2011, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca a selectat KPMG Romania pentru a furniza servicii de evaluare a Postei Romane in vederea privatizarii, prin majorarea de capital social, si ca urma sa fie semnat contractul, in valoare de 48.360 lei.
"Acest contract nu s-a semnat pentru ca nu a existat finantare", a sustinut oficialul de la Comunicatii.
Potrivit datelor prezentate de ministru, Posta a incheiat anul 2011 cu pierderi de 68 milioane de lei, din care 30 milioane de lei reprezinta provizioane pentru diverse litigii.
"Situatia financiara la Posta s-a mai imbunatatit, au fost reziliate o serie de contracte care aduceau pierderi operatorului", a precizat Razvan Mustea.
In paralel cu procesul de privatizare, Ministerul Comunicatiilor a decis sa inlocuiasca reprezentantii institutiei in Consiliul de Administratie al Postei.
"Conform OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, alegerea adminstratorilor si conducerii executive trebuie realizat de un expert independent. Administratorii revocati au fost inlocuiti temporar cu alte persoane, care vor avea un mandat limitat. In termen de 3-4 luni, expertul independent va alege noii membri ai Consiliul de Administratie si noua conducere executiva", a spus ministrul Comunicatiilor.
Mustea: Posta a concediat 511 salariati, dar nu va mai face disponibilizari pana la finele anului
511 salariati ai Postei Romane au fost concediati in 2012, dar pana la finele anului nu vor mai avea loc alte disponibilizari colective, a declarat, joi, ministrul Comununicatiilor, Razvan Mustea, intr-o conferinta de presa.
"Nu este o situatie placuta nici pentru noi si, cu siguranta, nici pentru salariatii Postei Romane. Cei 511 salariati concediati vor primi pana la 30 de salarii compensatorii si vor participa la programe de informare, consiliere si mediere pentru gasirea de noi locuri de munca", a spus Razvan Mustea.
El a afirmat ca incasarile lunare ale operatorului postal se ridica la 110 milioane lei, iar cheltuielile cu personalul insumeaza 67 milioane lei.
"Deci, peste 60% din cheltuielile Postei sunt reprezentate de personal. Pe de alta parte, in structura veniturilor, circa o treime revine comisionului de distribuire a pensiilor. Concluzia este ca ar fi nevoie de o politica mai eficienta pentru activitatea Postei. Secretul unui management eficient nu este intotdeauna sa tai din cheltuieli, trebuie sa cresti si veniturile", a afirmat Razvan Mustea.
Posta Romana este cel mai mare operator postal din Romania, fiind controlat de Ministerul Comunicatiilor - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.
In 2011, pierderile companiei au insumat 68 milioane de lei.