ZF si PricewaterhouseCoopers scot Posta Romana la raport: Cum poate un monopol sa aiba pierderi de 29 mil. euro
Desi inca din 2006 compania a semnat un contract de consultanta cu Roland Berger Strategy Consultants in vederea elaborarii unei strategii de reorganizare, aparent aceasta nu a avut niciun efect pentru ca nici inainte de criza si nici in timpul crizei Posta nu si-a redus numarul de angajati si nu a inchis un numar semnificativ de agentii din cele circa 7.000 detinute.
ZF si firma de audit PricewaterhouseCoopers scot Posta Romana la raport: Cum poate un monopol sa aiba pierderi de 300 milioane de lei in doi ani? Ziarul Financiar continua seria de articole dedicate analizei performantei companiilor de stat, dupa ce datele seci de la Ministerul Finantelor au aratat ca cele mai mari 35 de firme de profil au avut anul trecut afaceri de circa 10 miliarde de euro, dar au adus pierderi de aproape 500 de milioane de euro in contextul in care multe dintre ele activeaza in domenii strategice precum resursele minerale, energia sau transporturile.
Pentru a putea analiza mai in detaliu ce anume nu merge bine in aceste companii, Ziarul Financiar a initiat o colaborare cu PricewaterhouseCoopers (PwC), una dintre cele mai mari firme de audit la nivel global, prin care incearca sa scoata in evidenta care sunt indicatorii care vorbesc despre slabiciunile unui business de stat si cum pot fi tratate acestea.
Primul exemplu concret este cel al Postei Romane, companie aflata in plutonul primelor 10 firme de stat ca afaceri, cu un business de circa 328 mil. euro, dar care face parte si din primele zece companii de stat cu pierderi, raportand la finele anului trecut un minus de aproape 29 mil. euro. In ultimii doi ani compania a avut pierderi cumulate de 300 mil. lei (71 mil. euro).
Intrebarea care se ridica este cum poate un monopol, cu aproape 35.000 de angajati si cu 7.000 de oficii care ajung in cele mai izolate catune ale tarii, sa inregistreze pierderi?
Primul centru de pierdere a banilor: managementul
Daca in ultimii zece ani companiile private de pe piata de curierat si-au majorat profiturile, operatorul de servicii postale a trecut pe pierderi uriase din 2009, sub conducerea unor sefi numiti de catre ministrii pedelisti (Gabriel Sandu si Valerian Vreme). Numirile politice au atras dupa ele alte numiri in functii cheie, de data aceasta bazate pe grade de rudenie sau pe relatii de afaceri, dar fara nicio legatura cu industria. Acestea au adus contracte de milioane de euro pentru anumite firme in locul investitiilor in centre de sortare sau sisteme informatice.
In sase ani de zile, compania a schimbat 4 directori generali, iar unul dintre ei, Dan Mihai Toader, a fost pus sub invinuire de DNA intr-un dosar referitor la asocierea Postei Romane cu un grup de firme in vederea realizarii unui proiect imobiliar pe Calea Victoriei din Bucuresti. La inceputul anilor 2000 Posta a fost devalizata prin asocierea cu bancile lui Sorin Ovidiu Vantu.
Pe acelasi subiect: