Manageri privati la stat, numiti pe criterii politice, desi statul a platit 1,2 mil. euro pentru recrutarea lor
Angajamentul luat de guvern in fata FMI, de a instala in fruntea companiilor de stat manageri competenti care sa le faca profitabile, ramane doar o vorba in vant. Mai multe societati sunt conduse de oameni recomandati de partide. Dupa Compania Energetica Oltenia si Administratia Porturilor Maritime, a venit randul companiei de sare.
In loc sa numeasca manageri privati la companiile de stat, Guvernul continua sa faca numiri politice. De pilda, in cazul companiei Salrom, care detine monopolul extractiei sarii in Romania, a fost numit un consilier local membru PSD.
Administratorii Fondului Proprietatea, care detine 49% din Societatea Nationala a Sarii Salrom, nu au putut impiedica aceasta numire. "A fost facuta in urma unui ordin emis de Ministerul Economiei si nu respecta in niciun fel procedurile in ceea ce priveste competentele si experienta profesioanala care s-ar potrivi pentru o astfel de pozitie", explica Adrian Cighi, vicepresedinte Franklin Templeton.
Ministrului Economiei nu i se pare nimic in neregula. "Nu stiu vreo lege care sa interzica unor consilieri care sunt membri de partid sa fie directori", a declarat Varujan Vosganian.
Asa ca numirile politice au devenit deja o obisnuinta. "Cam toate schimbarile la conducere la companiile din portofoliul nostru, din ultimele cateva luni, au fost similare cu aceasta numire de la Salrom, si ca metoda si ca profil al noilor conducatori. Sunt marea majoritate membri ai unor partide politice", adauga Cighi.
Guvernul a promis Fondului Monetar International ca va numi manageri privati si la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Acum vrea sa o transforme insa in Agentie Nationala, condusa de un demnitar numit politic.
"Sunt companii unde guvernul sau oamenii din ministere nu vor sa puna manageri privati si atunci incearca sa gaseasca anumite solutii prin care sa evite intrarea companiei in acest proiect", considera Cristian Hostiuc, directorul editorial al Ziarului Financiar.
Statul a platit 1,2 milioane de euro consultantilor insarcinati sa gaseasca cei mai buni manageri privati, dar continua sa faca numiri politice.