Ion Tiriac a vandut actiunile pe care le detinea la UniCredit Tiriac Bank. Cea mai mare tranzactie din sistemul bancar romanesc de dupa criza
Ion Tiriac va deveni luna aceasta cel mai bogat om din Romania. Grupul bancar Unicredit a anuntat oficial ca va cumpara toate actiunile detinute de omul de afaceri la Unicredit Tiriac Bank. Cele doua parti implicate au cazut de acord sa nu dezvaluie pretul tranzactiei, insa presa italiana scria inca de anul trecut ca ar fi vorba de 700 de milioane de euro.
Contractul convenit de Ion Tiriac cu Bank Austria, inainte ca banca austriaca sa fie preluata de grupul italian UniCredit, prevedea posibilitatea vanzarii pachetului de actiuni pana la mijlocul lui 2015.
UniCredit Bank Austria nu oferit informatii alte detalii ale tranzactiei.
"Finalizarea tranzactiei este preconizata inainte de sfarsitul lunii iunie 2015. Partile acordului au agreat sa nu dezvaluie pretul de vanzare sau oricare alte detalii ale tranzactiei. UniCredit Bank Austria ia in considerare formularea unei oferte actionarilor minoritari ai UniCredit Tiriac Bank pentru a le achizitiona actiunile detinute", potrivit UniCredit Tiriac Bank.
Carlo Vivaldi, vicepresedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit si seful Diviziei Europa Centrala si de Est a UniCredit Bank Austria, considera ca banca austriaca isi va consolida pozitia pe piata din Romania in urma acestei tranzactii.
"As dori sa-i multumesc lui Ion Tiriac si reprezentantilor Tiriac Holding pentru colaborarea excelenta si pentru angajamentul aratat in ultimii ani. In urma achizitiei de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienti de retail si corporate din Romania, continuam acum sa ne consolidam si sa ne extindem pozitia pe piata din Romania prin aceasta tranzactie", a precizat Carlo Vivaldi.
Dupa iesirea omului de afaceri din actionariatul bancii, grupul italian va analiza probabil daca va mai pastra, cel putin pentru o perioada, denumirea UniCredit Tiriac Bank.
UniCredit isi desfasoara activitatea in regiunea CEE in mare parte prin intermediul filialei austriece Bank Austria.
Grupul este prezent in 14 tari din CEE: Azerbaidjan, Bosnia -Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina si Ungaria. La acestea se adauga o serie de companii de leasing din tarile baltice.
UniCredit Tiriac Bank a aparut prin fuziunea UniCredit Romania, HVB Bank Romania si Banca Tiriac, proces care s-a finalizat in 2007.
UniCredit Tiriac Bank, una dintre principalele institutii financiare din Romania, ofera servicii si produse pentru aproximativ 600.000 de clienti activi, prin intermediul a 188 de sucursale si 3.350 de angajati.
In 2014, grupul UniCredit a realizat un profit net de 2 miliarde de euro, comparativ cu pierderile record de 13,96 miliarde de euro inregistrate in 2013.
Divizia din Romania - UniCredit Tiriac Bank - a obtinut un profit net consolidat (pe grup) de 143,8 milioane lei (32,3 milioane euro), in 2014, iar dupa interesele minoritare profitul net a fost de 118 milioane lei (26,5 milioane euro).
Ion Tiriac, cel mai bogat roman in 2014
Cu o avere estimata la peste 1,2 miliarde de euro, Ion Tiriac a revenit in 2014, dupa patru ani, pe primul loc in clasamentul celor mai bogati 300 de romani, realizat de revista Capital, ale carei calcule arata ca averea lui crescuse in ultimul an cu 400 de milioane de euro.
Ion Tiriac a urcat pe prima pozitie, dupa ce cu un an inainte era abia pe locul trei, cu 800-850 de miloane de euro. In 2014 averea lui a depasit 1,2 miliarde de euro, dar a ramas inca sub nivelul de un miliard si jumatate din 2010, ultimul an in care a fost tot pe primul loc.
Omul de afaceri controleaza un grup de firme specializat in mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.