Cea mai mare tranzactie din sistemul bancar romanesc, dupa criza. Omul de afaceri Ion Tiriac vinde participatia de 45% din UniCredit Tiriac Bank, pentru 700 mil. euro
UPDATE Omul de afaceri Ion Tiriac a decis sa vanda participatia de 45,059% din titlurile UniCredit Tiriac Bank catre grupul italian UniCredit, actionar majoritar al bancii, in cadrul optiunii de exit convenite intre actionari, au declarat surse bancare, citate de Mediafax.
Aceasta ar fi cea mai mare tranzactie din sistemul bancar romanesc dupa criza.
Ion Tiriac detine actiuni la UniCredit Tiriac Bank prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. - 24,8310361% din capitalul social si Vesanio Trading Limited - 20,2286933% din capitalul social.
Publicatia italiana Messaggero scrie ca grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Tiriac, urmand ca semnarea sa aiba loc intr-o saptamana, iar perfectarea tranzactiei sa aiba loc pana la Craciun.
Potrivit Messaggero, citat de Reuters, pentru participatia detinuta de Ion Tiriac, UniCredit va plati 700 milioane de euro, partial in numerar.
Contactat, omul de afaceri Ion Tiriac nu a dorit sa comenteze aceste informatii. De asemenea, Andrea Morawski, de la UniCredit Media Relations, din Italia, a declarat: "Nu avem de comemtat pe acest subiect, avand in vedere ca nu obisnuim sa comentam zvonuri de presa sau din piata".
Tiriac putea sa exercite anual optiunea de exit convenita cu UniCredit, atunci cand grupul italian a preluat operatiunile Bank Austria, care detinea HVB Romania SA.
UniCredit Tiriac Bank a aparut prin fuziunea UniCredit Romania, HVB Bank Romania si Banca Tiriac, proces care s-a finalizat in 2007.
Conform raportului anual pe 2012 al grupului italian UniCredit, potrivit standardelor IFRS, UniCredit Bank Austria, divizia internationala prin care grupul italian UniCredit controleaza majoritatea afacerilor pe care le are in regiune, raporteaza o detinere de 95,56% la UniCredit Tiriac Bank, desi dreptul de vot era de 50,6%. UniCredit a introdus mentiunea privind detinerea de 95,5% intrucat era obligata sa cumpere pachetul lui Ion Tiriac atunci cand omul de afaceri ar fi dorit sa exercite aceasta optiune.
La sfarsitul lui 2013, UniCredit Tiriac se afla pe pozitia a patra in sistemul bancar, cu o cota de piata de circa 7%, dupa BCR, BRD si Banca Transilvania.
Institutia a functionat sub denumirea Banca Comerciala Ion Tiriac din 1991 pana la 31 august 2006, cand a fuzionat prin absorbtie cu HVB Bank Romania SA - banca absorbita, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comerciala HVB Tiriac SA, pana la 1 iunie 2007 cand a fuzionat prin absorbtie cu UniCredit Romania SA - banca absorbita, din care a rezultat UniCredit Tiriac.
Dupa iesirea omului de afaceri din actionariatul bancii grupul italian va analiza daca va mai pastra, cel putin pentru o perioada, denumirea UniCredit Tiriac Bank.
Ion Tiriac este unul dintre cei mai bogati romani, cu o avere estimata la peste 800 de milioane de euro. Omul de afaceri controleaza un grup de firme specializat in mai multe domenii, precum auto, imobiliare, servicii financiare, leasing sau transport aerian.
Divizia Auto Tiriac Holdings include Tiriac Auto, importatorii (Hyundai Auto Romania, Premium Auto, M Car Trading, Romcar), Tiriac Auto Rulate si Auto Stop. Pe partea de real estate, Tiriac detine Clubul Rezidential Stejarii si Residenz, trei centre de afaceri (central Tiriac, Nouveau si Vama Postei), 18 showroomuri in Bucuresti si in tara, spatii comerciale (Metro Punct Piatra Neamt) si Praktiker din Targu-Mures, cladirea flotei de aeronave din Otopeni si 1.100 de hectare in spatii intravilane in intreaga tara.
Pe langa participatia de 45% din Unicredit Tiriac Bank, grupul Tiriac mai controleaza prin altele 44% din compania de asigurari Allianz Tiriac, 25% din servicii de handling pe Aeroportul International Henri Coanda si 15% din grupul de retail Metro Romania.
UniCredit Tiriac Bank a incheiat primul trimestrul cu un numar de 188 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor pentru UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.116. Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).
Mai multe despre:
#UniCredit Bank#Ion Tiriac