Rompetrol: Vom relua investitiile in Romania, dupa ce Guvernul a aprobat memorandumul
Rompetrol
Grupul Rompetrol va relua programul de investitii in Romania, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri memorandumul prin care statul va incasa 200 milioane dolari pentru rascumpararea de catre KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet reprezentand 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare Constanta.
"Apreciem decizia si determinarea autoritatilor pentru gasirea si adoptarea unei solutii mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar si previzibil, dar si de sprijin pentru atragerea si realizarea de noi investitii", a declarat intr-un comunicat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al grupului Rompetrol.
La finalul sedintei de miercuri, Guvernul a transmis un comunicat in care arata ca a aprobat hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol prin care se sting, pe cale amiabila si reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata dintre Ministerul Finantelor si The Rompetrol Group, scrie Mediafax.
De asemenea, The Rompetrol Group se angajeaza ferm sa achizitioneze un numar de actiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanta, reprezentand 26,6959 % din capitalul social, in schimbul a 200 milioane dolari, si obligatia corelativa a partii romane de a oferi spre vanzare aceste actiuni.
Totodata, sunt reglementate principiile referitoare la infiintarea, organizarea si functionarea unui fond de investitii in sectorul energetic sub forma unei societati pe actiuni la care aportul The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari si o cota de participare la capital de 80%, statul roman urmand sa detina o participatie de 20%.
"In fine, exista obligatia statului roman de a pastra pe o perioada de 3 ani o participatie nediluata de 18% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanta, respectiv diferenta dintre intreg pachetul de actiuni detinut de statul roman si pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmeaza sa faca obiectul unei proceduri de privatizare la care sa participe The Rompetrol Group", se arata in comunicat.
Premierul Victor Ponta a anuntat anterior ca hotararea care aproba memorandumul convenit cu Rompetrol este finalizata, pe baza observatiilor primite de la ministerele Finantelor si Justitiei, si va fi aprobata, miercuri, de Guvern.
"Vreau sa dam un semnal foarte clar ca vrem sa salvam investitiile in Romania, chiar si cand acestea sunt victime ale bataliilor politice, sa salvam locurile de munca si ca, pentru Guvernul acesta, cei care investesc bani in Romania, care platesc taxe si creeaza locuri de munca sunt parteneri. Nu cred ca e nimic rau sa spun asta, toti cei care investesc bani, care platesc taxe corect si fac locuri de munca trebuie sprijiniti de catre acest Guvern, indiferent ca e vorba de cea mai mare companie din Romania sau de cea mai mica. Acesta este mesajul pe care vreau sa-l dam prin decizia de astazi", a spus Ponta in sedinta de guvern, in fata presei, potrivit Mediafax.
Potrivit memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare.
Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investitii de un miliard de dolari, "in functie de conditiile pietei", cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Durata investitionala este proiectata pana la sapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "in baza unor considerente economice solide", conform politicii in materie de investitii.
"Potrivit memorandumului, The Rompetrol Group (80%) si statul roman (20%) vor constitui un Fond avand ca obiect realizarea de investitii in proiecte energetice in Romania", informeaza Guvernul.
Grupul Rompetrol va asigura finantarea in totalitate a fondului de investitii, asigurand fondurile necesare si pentru participatia statului roman (pentru cei 20% din capitalul social al fondului). Astfel, Rompetrol va asigura o capitalizare de 150 milioane dolari in decursul duratei de investitii si in functie de necesarul de finantare al fiecarui proiect, iar Fondul va atrage investitii suplimentare de la terti, cu un grad de indatorare datorii-capital propriu de maxim 4:1.
Orice distribuire de profit din acest fond va fi efectuata numai in favoarea grupului Rompetrol, pana la momentul la care investitia de capital, respectiv 150 milioane dolari, va fi recuperata integral.
Cu activitati de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, productie si servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent in 12 tari si are peste 7.000 de angajati.
Pe acelasi subiect: