Reuters: Gazprom negociaza achizitia unui sfert din actiunile austriecilor de la OMV, care controleaza Petrom. Compania rusa neaga informatiile
Sediul central al Gazprom din Moscova (Foto: AFP/Mediafax)
Producatorul rus de gaze naturale Gazprom negociaza achizitia a 24,9% din actiunile grupului austriac OMV de la fondul IPIC din emiratul Abu Dhabi, a declarat o sursa apropiata discutiilor pentru Reuters, iar o eventuala tranzactie ar accentua legaturile deja controversate ale Austriei cu Rusia, scrie Mediafax.
OMV a preluat pachetul majoritar de actiuni la Petrom in 2004. Compania este controlata de OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. In actionariat se regaseste si Fondul Proprietatea, cu o participatie de 19%, iar restul titlurilor sunt in portofoliile altor actionari.
Preluarea unui sfert din actiunile OMV ar oferi grupului rus de stat Gazprom un "cap de pod" in UE, desi autoritatile europene au impus sanctiuni Rusiei din cauza anexarii Crimeei si au nemultumiri semnificative legate de gazoductul South Stream, care va fi construit de Gazprom si parteneri europeni pana in Austria.
"Au avut loc discutii, dar nu s-au decis inca asupra pretului", a spus sursa Reuters.
Compania holding OIAG a statului austriac, care controleaza aproape 32% din OMV si are un pact cu International Petroleum Investment (IPIC) din Abu Dhabi prin care isi coordoneaza votul in anumite situatii si transferurile de actiuni, a afirmat ca nu a observat semene ca IPIC vrea sa iasa din actionariat.
"Este o noutate pentru mine", a declarat, intr-o conferinta de presa, Siegfried Wolf, om de afaceri cu stranse legaturi cu Rusia, numit joi presedinte al OIAG.
OIAG, care are drept de preemptiune pentru participatia IPIC nu ar avea, in mod obligatoriu, cunostinta despre astfel de negocieri decat in momentul cand fondul arab ar fi gata sa vanda. Wolf a afirmat ca nu a discutat cu IPIC despre subiect.
O sursa din industria de gaze naturale din Rusia a respins perspectiva ca Gazprom sa cumpere participatia la OMV. Gazprom a semnat saptamana aceasta un acord cu OMV pentru constructia unei sectiuni a gazoductului South Stream.
Parlamentarul austriac de opozitie Peter Pilz a declarat pentru cotidianul austriac Kurier si pentru Reuters ca are informatii ca IPIC si Gazprom au discutat despre participatia la OMV.
Producatorul de gaze naturale Gazprom a negat, insa, vineri, ca ar negocia achizitia unei participatii la grupul austriac OMV. "Nu este adevarat", a declarat, pentru Reuters, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev.
Actiunile OMV au inchis joi in urcare cu 2,9%, la un pret la care participatia de aproape 25% a fondului din Abu Dhabi ar valora 2,7 miliarde de euro.
"Ca actionar al OMV, Gazprom ar obtine mai mult control asupra constructiei si operarii gazoductului South Stream. Ar putea exista, insa, un conflict de interese, intrucat Gazprom ar fi in situatia de a cumpara propriile gaze naturale", a declarat Mikhail Korchemkin, director la firma americana de consultanta East European Gas Analysis.
Preluarea participatiei de catre Gazprom nu ar avea impact din perspectiva pretului actiunilor, a declarat un alt analist, care a refuzat sa fie numit, din cauza naturii politice a subiectului.
"Dar daca Gazprom ar face o oferta pentru intreaga companie, ar fi binenteles o situatie diferita", a spus el.
OMV este prima companie occidentala care a semnat un acord pe termen lung pentru achizitia de gaze naturale cu Uniunea Sovietica in 1968 si este in continuare un important client pentru Gazprom.
Parlamentarul austriac Peter Pilz a declarat ca este ingrijorat de cresterea influentei Rusiei in Austria. Presedintele austriac s-a intalnit cu omologul sau rus, Vladimir Putin, saptamana aceasta, afirmand ca discutiile aduc rezultate mai bune decat sanctiunile.
Petrom a generat in primul trimestru din acest an 49% din profitul OMV, fata de 42% in primele trei luni ale anului trecut. Profitul OMV inainte de dobanzi si taxe, ajustat pentru elemente nerecurente si efecte de inventar la rafinarii a scazut cu 21%, de la 849 milioane de euro anul trecut la 668 milioane de euro, se arata intr-un raport al grupului.
Pe acelasi subiect: