Cum poti sa iei 10.000 de euro gratis de la stat ca sa-ti faci propria afacere!
A inceput numaratoarea inversa! "Primul venit, primul servit" - asta este regula dupa care se va acorda sprijinul de pana la 10.000 de euro pe care statul il da celor care vor sa inceapa o afacere noua. Guvernul a decis ieri cine sunt cei care pot sa obtina aceasta suma frumusica de la stat, daca sunt hotarati si vin cu un plan de afacere bine conturat. Proiectul a mai fost pe masa Guvernului si in 2010, dar a fost amanat din lipsa de bani.
Prima conditie: trebuie sa ai pana in 35 de ani. A doua sa vii si tu cu o parte din bani. Statul iti da jumatate din cat ai nevoie, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Restul trebuie sa-i ai sau sa-i imprumuti.Cu alte cuvinte daca vrei sa investesti 20.000 de euro intr-o afacere noua, vei primi 10.000 de la stat. Daca investitia totala este de 40.000 sau 50.000 de mii statul iti da tot 10.000 de euro.
Prin acest proiect, statul vrea sa stimuleze si sa imbunatateasca mediul de afaceri, sa reduca somajul (ultimele studii arata ca unul din cinci tineri are probleme in a-si gasi un loc de munca) si sa asigure conditii mai bune pentru participarea tinerilor la viata economica si sociala.
Actul normativ aprobat miercuri, aduce insa niste modificari fata de proiectul din 2010. Iata care sunt ultimele reglementari ale programului prin care primesti ajutor de la stat, pentru a-ti deschide o afacere pe cont propriu.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti?
In primul rand trebuie sa fii tanar, sa ai pana in 35 de ani impliniti si sa-ti infiintezi pentru prima data o intreprindere.
In al doilea rand, pentru a convinge Guvernul ca meriti sa fii considerat „intreprinzator debutant” trebuie sa ai un plan de afaceri foarte bun care sa obtina punctajul necesar pentru a se putea califica. Planul de afaceri trebuie sa cuprinda urmatoarele: domeniul de activitate al firmei, obiectivele propuse, resursele materiale, tehnologice, informationale si umane, necesare desfasurarii activitatii, planul prognozat de venituri si cheltuieli, precum si evolutia economica a intreprinderii, pe termen lung.
Trebuie sa mai stii ca planurile de afaceri care propun investitii cat mai mari in productie sau servicii, vor avea prioritate.
Afla ca nu sunt acceptate idei de microintreprinderi care presupun intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, produse sau comercializare de armament, munitie, droguri, alcool sau diverse substante aflate sub control national.
Asadar, daca reusesti sa impresionezi cu planul de afaceri, vei fi considerat „intreprinzator debutant”, iar firma ta va primi denumirea de "S.R.L. D." (societate cu raspundere limitata – debutant).
Poti avea maximum cinci asociati, care sa fie, asemenea tie, tineri de pana in 35 de ani. Nici unul dintre ei nu poate fi actionar sau asociat la o alta firma.
Care sunt facilitatile de care beneficiezi?
Daca indeplinesti aceste conditii, obtii de la stat fonduri nerambursabile, maximum 50% din valoarea proiectului aferent planului tau de afaceri si nu mai mult de 10.000 de euro. Ajutorul financiar iti va fi transferat in cont si eliberat pe baza de factura, potrivit ultimelor declaratii ale premierului Emil Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Guvern.
Un aspect important il constituie faptul ca esti scutit de plata contributiilor sociale pentru veniturile a cel mult patru angajati cu contract de munca pe durata nedeterminata, dar nu mai mult de echivalentul unui salariu mediu brut pe economie din anul anterior, pentru fiecare angajat.
Totodata, mai beneficiezi si de scutirea taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale. In plus, primesti consiliere si sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.
Un alt avantaj al acestui program este faptul ca primesti garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a-ti atinge obiectivele prevazute in planul de afaceri. Garantiile primite sunt pentru cel mult 80% din valoarea creditelor pe care le contractezi (nu mai mult de 80.000 de euro).
La trei ani de activitate sau din momentul in care cifra de afaceri depaseste 500.000 de euro, firma isi pierde denumirea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant la sfarsitul anului respectiv (pe 31 decembrie) si tu nu mai beneficiezi de nici o facilitate acordata de stat pana atunci.
Care sunt obligatiile tale?
Principala conditie pentru a beneficia de toate facilitatile acestui program, este sa reinvestesti in fiecare an de activitate, 50% din profitul brut realizat in anul anterior.
De asemenea, trebuie sa angajezi personal cu contract de munca pe perioada nedeterminata si sa mentii in activitate cel putin doi salariati, pe toata perioada in care firma ta este considerata ca fiind microintreprindere apartinand tanarului debutant.
Care sunt ultimele modificari reglementate?
In proiectul initial, daca indeplineai toate conditiile necesare pentru a primi fonduri nerambursabile in vederea deschiderii unei afaceri, erai scutit pentru o perioada de timp de la plata impozitului pe profit si a impozitului pe salariu, pentru cinci salariati, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit de cel putin 500 euro.
Potrivit noilor reglementari, nu mai benficiezi de aceste facilitati.
O alta modificare se refera la crearea unui sistem de card de credit. Acest card urmeaza sa fie introdus in perioada urmatoarea, potrivit unor surse oficiale.
Bugetul pe 2011 al acestui program este de 10 milioane euro. Tinerii vor fi astfel prijiniti sa deschida cel putin 1100 de firme in acest an, potrivit declaratiilor de miercuri ale premierului Emil Boc.
Acest program de sprijinire a tinerilor intreprinzatori a fost discutat de Guvern inca din 2009 si propus de UDMR in octombrie anul trecut, ca o masura de relansare a economiei romanesti.
Mai multe despre:
#afaceri pentru tineri#ordonanta de guvern pentru tineri#program pentru stimularea tinerilor intreprinzatori
Pe acelasi subiect: