Coface: Impactul masurilor de relaxare fiscala asupra companiilor va fi zero, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie
Economie, buget, taxe
Impactul asupra companiilor al noilor modificari ale Codului Fiacal referitoare la impozitarea IMM-urilor este zero, ca umare a majorarii cu 16% a salariului minim, informeaza compania de consultanta Coface, care subliniaza ca ceea ce face Guvernul nu este decat o redistribuire a cheltuielilor.
''Practic, impactul net asupra companiilor este zero si, in esenta, vorbim despre o redistribuire", afirma specialistii Coface, potrivit Agerpres.
Impactul total al noilor reglementari fiscale adoptate prin Ordonanta de Urgenta din 6 ianuarie 2017 este estimat de economistii de la Coface sa duca la diminuarea impozitelor microintreprinderilor cu circa 955 milioane de lei.
Guvernul a aprobat vineri scutirea de la plata impozitului pe profit a societatilor care desfasoara exclusiv activitate de inovare, cercetare - dezvoltare si introducerea cotei de impozitare de 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati, in urma adoptarii Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii privind Codul fiscal.
Potrivit Coface, impactul fiscal adus de OUG/6 ianuarie 2017 asupra microintreprinderilor trebuie analizat in contextul cresterii salariului minim brut pe economie cu aproximativ 16%, de la 1.250 lei la 1.450 lei, care urmeaza sa intre in vigoare incepand cu 1 februarie 2017. Acest aspect este “foarte important, deoarece microintreprinderile sunt predispuse sa angajeze un personal semnificativ la nivelul salariului minim pe economie”. In acelasi timp, pe fondul calibrului redus (nivelul relativ scazut al veniturilor), cresterea cu 16% a unei categorii de cheltuieli importante pentru aceste companii poate avea un impact semnificativ asupra profitabilitatii acestora.
Romania inregistreaza un nivel de concentrare foarte ridicat al mediului de afaceri, in conditiile in care cele mai mari 1% dintre companii (primele 4.500 de companii cu cea mai mare cifra de afaceri) concentreaza aproximativ 67% din veniturile raportate de toate companiile active in anul 2015. Acest procentaj este superior gradului de concentrare inregistrat in Ungaria (64%), Polonia (62%) sau Cehia (51%).
Nivelul de concentrare al mediului de afaceri romanesc a crescut de la impactul crizei financiare pana in prezent. Astfel, cele mai mari 1.000 de companii din Romania inregistrau o cifra de afaceri consolidata de 323 miliarde lei la finalul anului 2008, respectiv 35% din cifra de afaceri inregistrata la nivelul mediului de afaceri de toate companiile, ajungand la 567 miliarde lei la finalul anului 2015, respectiv 49% din total. Cifrele Coface arata ca microintreprinderile (companii care inregistreaza venituri sub 500.000 euro), inregistreaza o situatie financiara mult mai proasta comparativ cu cea a firmelor mai mari.
Din cele aproximativ 651.000 de companii care au depus declaratiile financiare pentru anul 2015, doar 493.674 sunt active (inregistreaza venituri). Dintre acestea, 90% reprezinta microintreprinderi care urmeaza sa fie afectate de noile reglementari fiscale, acestea din urma consolidand impreuna aproximativ 1,2 milioane de salariati si 10% din veniturile tuturor companiilor din Romania.
Conform scenariului de baza al Coface, care este si cel mai probabil - in care microintreprinderile pot opta pentru plata impozitului pe venit sau pe profit, iar profitul reinvestit in clasele de active eligibile este scutit de impozit, studiul de impact pentru microintreprinderile cu venituri intre 100.000 - 500.000 euro arata ca, indiferent de numarul de angajati, vor inregistra o optimizare fiscala pe parcursul anului 2017.
Aceasta se va inregistra deoarece aceste companii plateau pe parcursul anului trecut impozitul de 16% aplicat profitului brut impozabil, in timp ce pentru anul 2017, conform noilor reglementari fiscale, vor avea optiunea sa plateasca intre impozitul pe profit si impozitul pe venit (cota de 1% pentru microintreprinderile care inregistreaza cel putin un salariat, sau 3% pentru cele care nu au nici un salariat). Astfel, conform calculelor realizate in urma studiului de impact, microintreprinderile din aceasta categorie vor inregistra o diminuare a taxelor platite cu aproximativ 893 milioane lei, in timp ce firmele cu venituri pana la 100.000 euro vor inregistra o diminuare a taxelor platite cu aproximativ 62 milioane lei.
Pe acelasi subiect: