Dragnea acuza fostul Guvern de “o gaura” de 10 mld. lei la buget. Ciolos: PSD isi acopera "nerealizarile si promisiunile mincinoase cu diversiuni si propaganda"
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, duminica, ca se va consulta cu social-democratii pentru a decide o posibila convocare a unei comisii parlamentare de ancheta, avand in vedere ca bugetul pe 2017 are o gaura de 10 sau 14 miliarde de lei.
El a spus ca ia in calcul constituirea unei comisii parlamentare de ancheta pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finante de la ultima rectificare bugetara.
''Este foarte posibil ca maine, o sa ma consult cu colegii mei, sa initiem o comisie de ancheta, pentru ca ceea ce s-a intamplat la Ministerul de Finante este ilegal. Ei au estimat pe hartie, avand la baza probabil niste angajamente scrise din partea unor decidenti, ca veniturile in Romania la finalul anului 2016 vor creste cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au facut o rectificare pozitiva. Asta era undeva in 23 noiembrie. 31 decembrie ne arata ca veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o sa primesc toate datele maine dimineata. Asta este total ilegal. Cine a mintit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai intamplat in Romania, va trebui sa plateasca'', a spus Dragnea, la Romania TV, potrivit Agerpres.
Liderul social-democratilor considera ca cei care trebuie sa dea ''explicatii'' sunt premierul, ministrul de Finante, ministrul Fondurilor Europene, seful ANAF si presedintele Consiliului Fiscal.
''Vorbim de cel putin cinci persoane care trebuie sa dea explicatii: primul ministru, ministrul Finantelor, ministrul Fondurilor europene, seful ANAF si presedintele Consiliului Fiscal. (...) Sa vedem si cum domnul presedinte de la Consiliul Fiscal a dat aviz, de fapt a certificat ca aceste date sunt reale. Suntem in situatia in care bugetul Romaniei pe anul 2017 are o gaura de 10 miliarde de lei, pe care sigur ca o vom acoperi, dar acesti 10 miliarde de lei puteau sa se duca in alte lucruri bune pentru romani'', a mai spus Dragnea.
Ciolos: Bugetul tarii nu este un sac fara fund si nu poate fi administrat haiduceste
De cealalta parte, fostul premier Dacian Ciolos ii transmite presedintelui social-democratilor, Liviu Dragnea, ca bugetul tarii "nu este un sac fara fund" si "nu poate fi administrat haiduceste", sustinand ca PSD isi acopera "nerealizarile si promisiunile mincinoase cu diversiuni si propaganda"
"Bugetul tarii nu este un sac fara fund si nici nu poate fi administrat haiduceste, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastra populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit si platesc taxe, ne veti indatora tara si viitorul. Chiar asa, de ce nu ati spus in campanie ca veti creste taxele pentru o parte dintre angajati si ati facut acest lucru in a doua sedinta de Guvern?", a scris Ciolos, luni, pe Facebook.
Potrivit fostului prim-ministru, nu exista "o gaura de zece miliarde in buget", asa cum sustine Liviu Dragnea.
"Confruntat probabil cu cateva cifre si realitati ale economiei romanesti pe care eu le tot spun de cateva luni, constient ca nu stie pe unde sa scoata camasa ca sa acopere financiar promisiunile facute in campania electorala, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie si anunta ca ar fi gasit, citez, 'o gaura de zece miliarde in buget'. Pentru orice om cu minime cunostinte economice, o astfel de 'gaura' ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate si, oricum, ar fi trebuit sa se regaseasca in deficitul bugetar - ceea ce nu este cazul. Aceasta 'gaura' NU exista", a afirmat Ciolos.
El a adaugat ca, in 2016, veniturile au fost mai mari decat in 2015 iar deficitul final a fost sub cel prognozat. "Realitatea este ca in 2016 veniturile au fost mai mari decat in 2015 iar deficitul final a fost sub cel prognozat si aprobat de Parlament odata cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, in decembrie am rambursat integral firmelor TVA in valoare de 2,1 miliarde de lei, fara a lasa presiune pe bugetul anului urmator, cum se obisnuieste, tocmai pentru a usura povara noului Guvern. Restul sunt povesti. De altfel, in 2017 este alt buget. In caz ca anul acesta nu isi poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i asa, domnul Dragnea nu se incurca in detalii. In rest, este acelasi mod de lucru folosit de PSD si cat timp am guvernat: tehnocratii sunt de vina. PSD isi acopera nerealizarile si promisiunile mincinoase cu diversiuni si propaganda", a transmis Ciolos.
Anca Dragu: Bugetul Romaniei este monitorizat de CE, in 2016 s-au realizat economii de 1,5 mld. lei
Fostul ministru al Finantelor Publice Anca Dragu sustine ca, in 2016, s-au realizat economii la buget in suma de aproximativ 1,5 miliarde de lei, avand in vedere ca, potrivit estimarilor actuale, anul se incheie cu un deficit bugetar de 2,59% din PIB, sub tinta initiala de 2,8% din PIB.
“Nu numai ca nu am depasit tinta de deficit de 2,8% din PIB, dar chiar am realizat economii, avand in vedere ca avem o estimare de deficit, la final de an, de 2,59% din PIB. In bani, asta inseamna o economie de aproximativ 1,5 miliarde de lei”, a declarat Anca Dragu, citat de Agerpres.
Ea infirma, astfel, afirmatiile liderului PSD, Liviu Dragnea, care a declarat recent ca veniturile bugetare pe 2016 sunt mai mici cu '10 sau 14 miliarde de lei' decat cele estimate 'pe hartie' de vechea conducere a Ministerului Finantelor.
Mai mult, fostul ministru a remarcat faptul ca afirmatiile nu vin de la Ministerul Finantelor. “Nu am vazut o pozitie a ministrului Finantelor pe aceasta tema. Ei ar trebui sa fie, in aceasta perioada, foarte ocupati cu elaborarea bugetului pe 2017”, a subliniat Dragu.
Mai mult, ea a explicat mecanismul de functionare a bugetului, si anume ca acesta este un instrument anual, iar daca in 2016 ar fi existat cheltuieli suplimentare acestea trebuiau evidentiate in deficitul pe acelasi an, nu transferate pe bugetul pe anul urmator.
Totodata, fostul ministru a mentionat faptul ca bugetul Romaniei este monitorizat de Comisia Europeana, care ar fi emis avertismente in cazul in care exista riscul depasirii tintei de deficit.
“Bugetul Romaniei, ca si al oricarei tari membre a Uniunii Europene, este monitorizat de Comisia Europeana. Or, toate estimarile Comisiei Europene, inca de la jumatatea anului, au evidentiat posibile economii la buget, avand in vedere executia bugetara, in sensul ca deficitul se va situa sub 2,8% din PIB in 2016. Asadar, nu au fost evidentiate cheltuieli care sa nu fie acoperite”, a adaugat Anca Dragu.
Referitor la estimarile noului ministru al Finantelor cu privire la cresterea economica in urmatorii patru ani, de 5,5% anual, in medie, Anca Dragu a afirmat ca proiectul de buget pe care l-a transmis noului Guvern prevede o crestere economica de 4,3% in 2017.
Pe acelasi subiect: