Cel mai nou trend in gastronomie cucereste bucatarii de top ai lumii
Bucatariile spaniole si coreene au facut loc mai nou bucatariei peruane, scrie Wall Street Journal. Aceasta gastronomie, rezultatul a 500 de ani de influente spaniole, africane, japoneze si chineze, a trezit recent interesul tuturor marilor bucatari ai lumii.
Statisticile arata ca in New York, San Francisco, Miami , Los Angeles, Boston si Philadelphia exista acum de patru ori mai multe restaurante peruane decat in urma cu 10 ani, noteaza Ziarul Financiar.
Saptamana trecuta bucatari celebri ca René Redzepi din Danemarca, Michel Bras, vedeta Frantei si chef-ul american Dan Barber, au aterizat in Lima pentru a participa la un festival de gastronomie care a devenit in doar 4 ani cel mai important festival de acest gen, din America Latina.
Ferran Adria, starul gastronomiei mondiale, a ales la randul sau Peru pentru a realiza un documentar despre preparatele locale.
Iar cel mai important bucatar national si-a deschis recent un restaurant urias in inima Manhattan-ului.
In plus, principalele ingrediente ale gastronomiei peruane (printre care aji amarillo-chili galben) se gasesc acum in toate pietele frecventate de bucatarii cu stele Michelin din toata lumea.
Gastronomia peruana contine fructe de mare, este acida pentru ca foloseste mult suc de lamaie, ceapa rosie si un condiment din ardei aji. Retetele contin si multi cartofi - exista peste 3.000 de feluri de cartofi in tara.
Pe acelasi subiect: