Cehii de la CEZ au vândut şapte dintre subsidiarele din România către grupul financiar Macquarie, într-una din cele mai importante tranzacții pe piața energiei din ultimii ani
CEZ
Grupul ceh de energie CEZ a vândut şapte dintre subsidiarele sale româneşti, active în domeniul distribuţiei de electricitate şi al energiei regenerabile către investitorul în infrastructură Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), unul dintre cei mai mari manageri de active alternative din lume, deţinut de grupul australian Macquarie.
Potrivit unui comunicat al Deloitte România, care a asistat grupul ceh, obiectul tranzacţiei constă în reţeaua CEZ România de distribuţie a energiei electrice, în businessul de furnizare de electricitate, care are 1,4 milioane de clienţi, şi în cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, de la Fântânele-Cogealac.
Această tranzacţie este considerată una dintre cele mai importante de pe piaţa românească de fuziuni şi achiziţii şi cea mai mare din sectorul de energie din ultimii ani. Acordul, a cărui valoare nu a fost comunicată, a fost semnat la finalul lunii octombrie 2020 şi este supus aprobării Autorităţii Europene Antitrust şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din România.
Grupul CEZ, care a intrat pe piaţa din România în 2005, şi-a anunţat în iunie 2019 noua strategie, care presupunea decizia de a vinde anumite active din mai multe ţări, printre care România, Bulgaria şi Polonia. După finalizarea tranzacţiei, grupul ceh va rămâne activ în România, în domeniile trading de energie şi servicii energetice.
"Această tranzacţie este tipul de proiect-cheie pentru orice profesionist în domeniul nostru, date fiind efectele sale asupra sectorului local de energie, durata sa de peste un an şi colaborarea internaţională pe care a presupus-o. Aş vrea să mulţumesc grupul CEZ pentru că a avut încredere în Deloitte cu acest proiect, pentru care am combinat expertiza unor echipe din mai multe ţări, inclusiv a experţilor Deloitte din Cehia, astfel încât să punem la dispoziţia clientului toate cunoştinţele şi experienţa reţelei noastre. Finalizarea acestei tranzacţii va marca intrarea pe piaţa românească a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, Macquarie, care şi-a manifestat interesul faţă de România de mai mulţi ani", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.
O echipă multidisciplinară a Deloitte România a oferit asistenţă pentru procesul de due diligence financiar, fiscal şi comercial, precum şi servicii de suport în tranzacţie.
Cu o echipă de 50 de experţi, Deloitte este unul dintre cei mai importanţi furnizori din România de servicii de consultanţă financiară pentru companii locale şi multinaţionale din mediul privat şi din cel public. În 2019, echipa de consultanţă financiară a Deloitte România a fost implicată în peste 100 de proiecte complexe prin intermediul tuturor liniilor de servicii.
Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă în management şi consultanţă financiară, servicii de managementul riscului, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionişti.
Pe acelasi subiect: