Bancile europene vor face concedieri in 2016 pentru a-si majora profiturile
Cerintele mai dure ale autoritatilor de reglementare, cresterea economica anemica si schimbarile din domeniul IT vor forta bancile europene sa gaseasca mai multe moduri de a face economii in 2016, locurile de munca din sectorul bancar fiind probabil cele mai afectate, conform investitorilor si analistilor, transmite Reuters.
Zece din cele mai mari banci europene au anuntat din iunie concedierea a 130.000 de angajati, mai mult decat totalul concedierilor realizate de acele banci in perioada 2013-2014, conform datelor Reuters. Dar investitorii cred ca sectorul bancar va trebui sa faca noi reduceri de costuri si sa adopte masuri pentru majorarea profiturilor.
Incetinirea economiei europene afecteaza de asemenea situatia industriei bancare. In timp ce Rezerva Federala a SUA a inceput majorarea ratei dobanzii, BCE ia in considerare noi masuri de relaxare fiscala, care ar putea afecta profiturilor bancilor.
"Cei care au provocat criza din 2008 inca trebuie sa ispaseasca si fac asta reducandu-si bilanturile'" a apreciat Jamie Clark, de la Liontrust Macro Thematic, referindu-se la criza bancara care a provocat o recesiune profunda pe plan global.
"Vedem concedierile ca singurul semn al unei tendinte mai degraba stravechi decat ciclice la care apeleaza in permanenta bancile mai mici", a adaugat Jamie Clark.
Zeci de mii de angajati au fost concediati in timpul si dupa criza financiara din perioada 2007-2009, dar recentele concedieri din Europa arata ca bancile din regiune sunt in urma celor din SUA in privinta schimbarilor structurale.
In 2014 si 2013, un numar de 78.000 de locuri de munca au fost desfiintate la cele mai mari 18 banci europene, ceea ce reprezinta 4,1% din totalul angajatilor, mai putin de procentul de 7,3% inregistrat la cele mai importante sase banci din SUA.
Printre bancile europene care au anuntat anul acesta concedieri se afla Rabobank, Deutsche Bank, UniCredit, Credit Suisse, HSBC si Standard Chartered.
Aproximativ 25.000 de angajati din sectorul bancar austriac si-ar putea pierde locurile de munca in urmatorii 4-5 ani, a avertizat recent guvernatorul Bancii Nationale a Austriei, Ewald Nowotny, citand datele unui studiu derulat de OeNB.
In sectorul bancar din Austria lucrau in 2008 aproximativ 80.283 de persoane, iar la sfarsitul lui 2014 mai erau 75.714 angajati.
Ewald Nowotny, care este si membru in Consiliul guvernatorilor BCE, a apreciat ca sectorul bancar din Austria este supraincarcat, iar numarul locurilor de munca va scadea cu o treime.
Bancile austriece, in special Bank Austria, Erste Group Bank si Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est si au o prezenta importanta inclusiv in Romania.